Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От наборен войник – сержант

[post-views]
От наборен войник – сержант

DSC08835Служа с изключително интелигентни хора, доказали се в професията, заявява старшина Здравко Якимов

„Като командир на второ позиционно отделение съм впечатлен от условията, създадени за работа, както и от битовите условия. Работихме в екип, без изнервяне и съм доволен от подчинените си. Всичко мина в рамките на нормалното, така, както трябва да се представи Българската армия, и се радвам, че сме оставили добри впечатления. Мисията бе първа за мен, има още какво да уча и се надявам да участвам и в други мисии  за трупане на още опит.” Думите са на старши сержант Здравко Якимов, казани при посрещането на 2-рия ни инженерен взвод, взел участие 

в операцията КФОР

–  Международните сили за сигурност в Косово под командването на НАТО. А публикацията за церемонията в 91-ви позиционен полк, от чийто състав бе взводът, е във в. „Българска армия” от 20 юли 2007 г. 
Мога да изброя всички задачи, които изпълнихме в Косово, спомням си и тържеството при посрещането на взвода с командир старши лейтенант Данаил Стоянов, връща се назад във времето Здравко Якимов, от дълги години вече със звание старшина. Разговорът ни е след честването на 20-годишнината на 91-ви инженерен батальон – формирование, в което той е от неговото създаване. Без затруднение се спира на факти от службата си, посочва дати, имена на командири, случки по време на мисиите си зад граница. 
Роден е на 13 януари 1975 г. в Карлово, но от 1989 г. е в Пловдив, когато е приет в престижния Строителен техникум. Завършил го е 

с отличен успех


и започва наборната си войнишка служба в 4-ти артилериайски полк в Асеновград. На 11 септември 1994 г. е войнишката му клетва. 
Явно е показал качества и след три месеца и половина е изпратен във военното училище в Шумен в Школата за подготовка на младши командири за нуждите на артилерията от Сухопътните войски. Горд е, че е завършил първия випуск на тази школа с пълно отличие.
На 21 март 1996 г. е уволнението на набора в Асеновград. Здравко Якимов вече е със звание сержант и на 21 май същата година започва кадровата му военна служба в Строителния полк в Сопот. Там е последователно на длъжностите заместник-командир на взвод, началник на секция и командир на взвод. 
В 91-ви позиционен полк (сега 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк) е от неговото създаване на 1 април 2000 г. Този ден го помня с голямо вълнение, никога няма да го забравя.DSC08847 Писал съм историята на това прекрасно формирование, тъй като служих в щаба му около 8 години. Първи командир беше полковник Вартерес Кочиян, а за началник на щаба назначиха подполковник Владимир Антимов. Бяхме 16 офицери и сержанти, предимно от състава на Строителни войски. 

Изключителен момент

беше, когато при нас дойде и прочете официално заповедта за създаването на формированието тогавашният началник на отдел „Инженерни войски” в ГлЩ на СВ полковник Михаил Христов, разказва с вълнение старшина Якимов. 
Започва интензивен период с постъпването на наборни войници. Приемат техника от 
формирования в Пещера, Свищов, Кюстендил, Благоевград… Малкият личен състав работи без почивка, с желание и ентусиазъм.
Старшина Якимов си спомня с подробности и голямото международно инженерно учение „Крайъгълен камък 2002” – за извършените ремонти на корпусите във формированието и за изграждането на цялата инфраструктура. По-рано медицинският пункт е бил лаборатория за изпитване на бетон, в сегашната сграда се е помещавал бално-пералния комплекс… И определя района като най-благоустроения в Сухопътните войски. Но за да е в този вид, са полагани много грижи през годините.
Обобщава, че през тези 
20 години във формированието

е работил с високоинтелигентни хора, доказали се в професията. Изброява имената на командирите и говори с възхищение за тях.
На какви длъжности е служил? Започва от 1 април 2000 г. като началник на мобилизационна секция. След това е в отделение „Тактическо”, логистик на инженерната рота за обща поддръжка, строителен техник в инженерната рота за инфраструктурно строителство… 
Сегашната му длъжност е главен сержант на инженерната рота за вертикални конструкции с командир капитан Стоян Мечкаров и заместник-командир капитан Милен Крумов. Подчертава, че колективът е сплотен, изпълнява задачите си на много високо ниво и всички са добри професионалисти –  и като командване, и като личен състав. 
На какви мисии е участвал освен тази в Косово през 2007 г.? През 2010 г. бях на мисия в Кандахар (Афганистан). С прекрасни впечатления съм от командира на 9-а рота майор Наско Георгиев. Изкарахме много тежка мисия, ранени бяха четирима български военнослужещи. Старши национален командир на контингента беше полковник Димитър Шивиков, той беше в Кабул, а командир на контингента в Кандахар беше подполковник Горанов. В базата преживяхме нападения с ракети. Най-важното е, заключава старшина Якимов, че бяхме задружни, много добре подготвени и се прибрахме на 21 юли 2010 г. живи и здрави.
Накрая на разговора ни става въпрос за 

голямото увлечение

на Здравко – спортът и най-вече футболът.Тренирал е в Карлово, а в Пловдив е привлечен в „Марица” от Огнян Атанасов – първият треньор на Христо Стоичков, и играе до юноши старша възраст. Продължава и сега да спортува активно и не отстъпва по нищо на по-младите.
Футболът е в сърцето ми и мисля още дълги години да съм на игрището, заявява старшина Здравко Якимов. С усмивка споменава, че и фамилията му го задължава да демонстрира футболното си майсторство – нали Димитър Якимов от ЦСКА е бил известен преди години с големите си технични умения. Категоричен е, че е недопостимо млад човек да не бъде в оптимална форма по физическа подготовка, още повече ако той е в армията. Защото само едно здраво тяло преборва несгодите на службата. 
Накрая старшина Якимов благодари на командването на батальона, на офицерите, сержантите и войниците за годините, в които са били заедно. И подчертава, че за него е огромна чест да служи с такива военнослужещи, и се надява все така да продължават да бъдат един уважаван и сплотен колектив.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани