Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Добро кино се прави от добра литература

[post-views]
Добро кино се прави от добра литература

Отново звезден фестивал “Синелибри”

1_1_edinjivotzakinoto3_1На 18 октомври в Зала 1 на НДК се открива шестото издание на  международния кино-литературен фестивал „Синелибри 2020” и продължава до 8 ноември. С поклон към класиката фестивалът представя 45 филма в над 300 прожекции, повечето национални и световни премиери, под мотото „Възпитание на чувствата”. Откриването е с френската комедия „Кръстницата” с Изабел Юпер. Голямата награда за майсторска литературна адаптация се връчва на 24 октомври в кино „Люмиер Лидл” лично от почетния председател на журито – легендарният режисьор Жан-Жак Ано, обеща директорът на „Синелибри” Жаклин Вагенщайн. Тогава ще се излъчи и филмът му „Любовникът” по книгата на Маргарит Дьорас и ще бъде представена току-що излязлата на български негова мемоарна книга „Един живот за киното”. 
Сред филмовите заглавия са най-новият филм на Франсоа Озон „Лято 85”, една от най-дискутираните екранизации през годината – „Берлин Александерплац” по монументалния роман на Алфред Дьоблин, датският трилър „Изключението”, „Минамата” с Джони Деп в ролята на фотограф, който разкрива екологично бедствие, унгарската камерна драма „Пилат” по книгата на Магда Сабо.
Събитие е представянето на филмовата версия на пиесата „Бащата”, режисиран от самия й автор Флориан Зелер с участието на звездната двойка Антъни Хопкинс и Оливия Коулман. Италианското кино се представя и с „Връзки” на режисьора Даниеле Лучети, с който се откри последният Венециански фестивал.
Мотото на фестивала „Възпитание на чувствата” е препратка към романа на Гюстав Флобер (140 г. от смъртта на автора на „Мадам Бовари”), а т.г. се навършват и 170 г. от смъртта на друг френски класик – Оноре дьо Балзак.Фестивалът ще присъства и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово. Обширна информация за филмите, прожекциите и възможността за гледане онлайн има на сайта на фестивала www.cinelibri.com.

Накратко

2_16_10_2_Nac_opera_Janinite_9_bratja_1Актьорът с испански корени, а иначе холивудски сексимвол Антонио Бандерас се превъплъщава в ролята на своя знаменит съгражданин Пикасо, с когото са родом от Малага, в 10-серийния филм „Геният: Пикасо“, който БНТ започва да излъчва от 21 октомври от 22 ч. 

2_16_10_A_Banderas_Pikasso_1Софийската опера и балет откри сезона си с най-българската опера – „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Това е сезонът, в който се чества 130-годишен юбилей от създаването  на Софийската опера. Директорът на операта акад. Пламен Карталов припомни на премиерата, че на международния форум Опера Европа и на сцената на Болшой театър спектакълът беше сравнен от критиката с мощта на шекспиров драматургичен и сценичен размах.

Най-ново

Единична публикация

Избрани