Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имаме амбиция за осма детска градина в София

[post-views]
Имаме амбиция за осма детска градина в София

Спазват се всички предпазни мерки и при децата, и в Дома за ветерани в с. Орешак.

– Г-жо Тодорова, учебната година започна и отново заговорихме за пандемия от COVID-19, появиха се информации за карантинирани цели класове и групи в детски градини. Как стои въпросът с превенцията и предпазните мерки в детските градини към МО?
fbt– Опазването, безопасността и защитата на децата са от първостепенно значение в работата на държавните детски градини към Министерството на отбраната. В ситуацията на COVID-19 детските заведения осигуряват възможно най-адекватните мерки за безопасна и здравословна среда, която позволява нормално протичане на процеса на педагогическо взаимодействие при спазване на строги противоепидемични мерки, което дава възможност и за безпроблемно присъствие на родителите на работа. На този етап градините не са преустановявали своята работа заради установен случай на коронавирусна инфекция, но ако това стане факт, има ясни указания как да се действа. Що се отнася до превенцията, бих казала, че приемът в детската градина се извършва по предварително оповестен ред, а при необходимост – и в по-дълъг интервал от време, а когато климатичните условия го позволяват – на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо достатъчно отстояние между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детските градини. За тази цел се ползват всички възможни входове на детските заведения, което гарантира физическата дистанция между децата от отделните групи. 
– В София дефицитът на места в детските градини има едва ли не кризисен характер. На този фон какъв е интересът на военнослужещите към детските градини към МО?
IMG_7206_2– Понастоящем към Министерството на отбраната функционират седем държавни детски градини с общ капацитет 415 места, разположени в градовете Стара Загора, Карлово, Казанлък, Пловдив и три на територията на столицата. Недостигът на ясли и детски градини в София е все по-сериозен проблем и за военнослужещите. Това принуждава много от тях да прекъсват професионалната си дейност за определен период от време или да напускат военните формирования, за да отглеждат децата си. Все по-осезаеми са и недостигът на места в ДДГ към МО, както и липсата на достатъчно яслени групи в тях, тъй като има единствено една в ДДГ „Младост“ в София и една в Стара Загора, което налага търсенето на допълнителни възможности и ресурси по отношение на обгрижването на децата в предучилищна образователна институция, като се опитаме да увеличим капацитета на детските заведения към МО. С цел проследяване и своевременен отговор на нуждите на военнослужещите и цивилните служители направихме проучване сред структурите на МО и БА за необходимостта от изграждането на допълнителни яслени и градински групи. В отговор получихме значителен брой писма в подкрепа на разширяване на този вид услуга. Относно недостига на яслени групи се очерта като единствена възможност разкриването на такава в ДДГ „Слава“ – София, чрез приобщаване на прилежащата към детското заведение площ, в управление на Информационен център към МО. В непосредствена близост до детската градина е Военно общежитие „Банишора“ с общ жилищен фонд 43 стаи/апартаменти, което предполага повишаване на възможността за абсолютна пълняемост при разкриването на яслена група в детското заведение предвид и значителния брой чакащи деца, ненавършили 3 години. Това все още не е факт, но МО и Агенцията не спират да търсят възможности и начини това да стане реалност в най-скоро време. МО се възползва като бенефициент от възможността за кандидатстване по проект на Министерство на образованието и науката за изграждане на яслена група към ДДГ „Слава“. По-дългосрочната амбиция е и изграждането на нова – осма детска градина на територията на София.
– Какво е състоянието на детските градини към МО?
IMG_2007_resize_0_1– Сградите на детските градини към МО са отлично поддържани. Материалната база предоставя условия за качествена грижа и разнообразни занимания, съобразени с възрастта, образователните, емоционалните и здравните потребности на децата. За игра навън има оборудвани площадки с пясъчници, катерушки, пързалки и люлки.
– Напоследък доста домове за възрастни хора се превърнаха в локални огнища с много заразени. Домът за ветерани в с. Орешак е специализирана институция за настаняване и предоставяне на социална услуга, близка до семейната среда. Какви са предизвикателствата в дома за ветерани и вземат ли се всички предпазни мерки против възникване на епидемиологично огнище там?
– Във връзка с въведената извънредна епидемична обстановка в страната по повод на разпространението на COVID-19 организацията на дейността в Дома в с. Орешак се осъществява при стриктно спазване на заповедите на  министъра на здравеопазването. Посещенията са строго ограничени и по преценка. При постъпване в Дома за постоянно настаняване и ползване на краткосрочен отдих лицата представят  PCR тестове.
– На територията на страната функционират 26 социални кухни към МО за лица в затруднено материално и здравословно положение. Какви са предизвикателствата пред Агенцията в това отношение, успявате ли да обхванете всички желаещи да ползват услугата?
– Съгласно изискванията на Наредбата за организацията и дейността на военните клубове и представителните обекти на МО, регламентираща дейността на социалните кухни, ръководствата на военно-патриотичните съюзи извършват подбор и предоставят на Агенцията списъци на лицата, които отговарят на условията и ще ползват на ротационен принцип социалната услуга за период от три месеца. 
Dom-za-veterani-1_1С увеличението на прага на доходите за достъп до услугата много повече лица се възползват от нея. Данните показват наличието на възможност за поемане на още правоимащи лица по места до запълване на пълния капацитет – 1059. Към момента средномесечно се хранят около 780 лица. 
– През 2019 г. бе разширен кръгът от правоимащите лица с включване на такива, участвали в мисии и операции извън територията на страната. Има ли вече интерес към услугата от тяхна страна?
– За съжаление, към момента само две лица от тази категория са проявили интерес и са включени в списъците на ползвателите на услугата – един в социалната кухня в Лом и един в социалната кухня в Стара Загора.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани