Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбраната остава приоритет в държавата

[post-views]
Отбраната остава приоритет  в държавата

Очаквам модернизационният договор за СВ да се подпише до края на март, заявява зам.-председателят на Комисията по отбрана в НС Владимир Тошев.

 – Г-н Тошев, темата ни е бюджет 2021, но първо заговорихте за свързаното с БА важно събитие…
IMG_0734– Да, искам да поздравя цялата ни армия и специално офицерите, сержантите и матросите от ВМС с подписания договор за придобиване на 2 многофункционални патрулни кораба – решителна стъпка в модернизацията и превъоръжаването, особено на Военноморските ни сили. 
Придобиването им е ново ниво за пълноценното изграждане и като въоръжение, и като способности за участието ни в общите Въоръжени сили на НАТО. Тази добра стъпка отдавна се очакваше в армията ни. Надявам се заедно с Военновъздушните сили в тази модернизация и превъоръжаване в скоро време да се включат и Сухопътни войски. Има заделени средства за това и смятам процесите за необратими и категорични сигналите и стъпките на Република България и Въоръжените ни сили към интеграцията с Алианса в пълен обем. Подписването на договора за патрулните кораби ни дава перспектива за 6 години да ги изградим. 
Подчертавам, че за разлика от плащането на самолетите Ф-16 и интегрираната система за поддръжката им заплащането за корабите ще е разсрочено за 6 години. И вече е осигурена авансовата сума от 21 млн. лв. Основният изпълнител, германската фирма, започва работа. ВПК на България има готовност да участва активно в интегрирането и окомплектоването на корабите. Така че освен ВВС икономиката ни в лицето на Военнопромишления комплекс от частния и държавния сектор ще бъде активно включена в изграждането на тези кораби. Това ни дава перспектива и самочувствие и едно ново качество на ВС за нормална работа в обстановката по сигурността в региона, в Европа и като цяло в света. Нашите ВМС в Черноморския басейн са важен елемент от системата за национална сигурност. Затова – честито на всички българи, на всички военнослужещи от ВС.
– Като какъв определяте бюджета за отбрана за 2021 г.?
– Тези дни в Народното събрание предстои да приемем Бюджет`2021 на Република България. В частта му за отбраната бюджетът нараства в съответствие с националния план за повишаване на разходите за отбрана, в който приехме до 2024 г. той да достигне до 2% от БВП. Независимо от възникналия проблем с пандемията в частта си за отбраната и за МО тази сума се запазва и се увеличава. Това означава, че правителството изпълнява  ангажимента си към отбраната. Доказват го числата в проектобюджета. Отбраната остава приоритет за държавата независимо от икономическите и социалните условия, от образователните потребности. За първи път от съществуватето на БА бюджетът й премина 2 млрд. лв.: 2 млрд. 99 млн. лв., или 1,69% от БВП.
– А за какво ще стигнат парите и за какво не в отбраната според Вас?
– Бих искал да коментирам поотделно трите елемента на бюджета: за издръжка, за капиталови разходи и за личния състав. И не е вярно твърдението на опозицията, че има отстъпление в сравнение с предишни години и че бюджетът намалява. Грижата за войниците, сержантите и офицерите е основна грижа на правителството и участниците в управлението. 
И за поредна, четвърта година, увеличаваме със 110 млн. лв. бюджета за издръжка на личния състав. Това гарантира и ново увеличение на заплатите на военнослужещите с 10%. За периода от 2017 г. досега, откогато увеличаваме заплащането с по 10%, реално с натрупването на база на предишна година към края на 2021 г. ще е увеличение от общо 48% за периода. Аргументите от колеги в Комисията по отбрана, че инфлацията „изяжда” тази сума, също са неверни. Защото комулативният ефект за инфлацията за същия период е между 12 и 13%. Така увеличението на заплащането на личния състав остава съществено и значимо. 
По отношение на издръжката на армията (за горива за трите вида ВС, подготовката на бойната и специализираната техника с гарантирана на 100% издръжка за ученията за година, за охраната на въздушното пространство, възстановяването на войсковите запаси, средства за утилизация, за бойни припаси и т.н.) за 2021 г. има, макар и минимално в сравнение с 2020 г. увеличение от половин млн. лв. А капиталовите разходи нарастват догодина с 1 млн. лв. и достигат 147 млн. 300 хил. лв. 
Елементите, които ще се поддържат с капиталови средства, са развитие на системата за разузнаване и наблюдение на СВ, въздушно наблюдение, разузнаване с безпилотни летателни средства на СВ, придобиване на техника за логистично осигуряване, действията за въвеждането ни в оперативна готовност с минните ловци, закупени от ВМС на Кралство Нидерландия, криптографските средства, които се закупуват от автоматизираната информационна система на МО. Това е въвеждане на ново техническо опознаване по системата „свой–чужд” в режим 5, изграждане на система за водене на физическо разузнаване, придобиването на нови трикоординатни радара. И най-важното към този момент е изпълнението на проекта за киберзащита на МО и на ВС.
– Изостават ли все пак СВ от превъоръжаването?
– Тази година трябва да сме големи оптимисти, за да очакваме договорът за модернизационния проект и на СВ да бъде сключен. Знаехме го като анализ заради процесите, съпътстващи този договор. Преди няколко месеца имаше значително изоставане на техническата му подготовка. Но той ще бъде сключен. Вървят подготовката на документацията в МО и процедурите в търсене на изпълнител за този значим за БА и за СВ проект. Надявам се да бъдат приключени до края на мандата на това НС. И до март договорът да бъде подписан. 
– Какви ключови инструменти срещу некомплекта в армията включва бюджетът? Остана си базата от 380 лв. за изчисляване на заплащането.
– Това е една язва в процедурата по попълване на некомплекта на БА, която, за съжаление, все още не можем да отстраним. И да се повиши базата, върху която „да стъпят” изчисленията на заплатите и придобивките на военнослужещите. Надявам се с общи усилия с професионалното ръководство на МО и на ВС да достигнем до приемливо решение. И независимо от ниската база, от която тръгва изчислението на заплащането, успяваме да направим така, че и заплатите на военнослужещите, и социалните придобивки за компенсация на големите несгоди на военната служба да повишаваме заплащането. И чрез  промените в закона за резерва ще дадем инструментариум в ръцете на политическото и професионалното ръководство на МО да продължаваме развитието на кадровата насоченост на законодателството, така че този проблем да започне да се решава. 
Не се очертават категорични стъпки за догодина, защото някои механизми не дават пълна възможност на ръководството на МО да реши този проблем, който изисква по-бърза скорост за решаване. 
За да стане привлекателна военната служба на всички йерархични нива във ВС за младежите и девойките у нас, са нужни още доста неща, свързани не само със заплащането, но и с компенсирането в социално отношение: кредитиране за жилища, работа за цивилната съпруга на военнослужещия, повече придобивки и за децата им. Има добър пример за това в натовските армии. Кредитирането например да е по различна система от тази за цивилните граждани.  Има го като практика в армията на САЩ, в Бундесфера, в армиите на Франция и Италия. 
– Как ще се намери балансът между необратимия процес на модернизация на БА и социалната грижа за кадрите?
От 2–3 г. има устойчива тенденция за постигане на стандартите на НАТО, т.нар. златен стандарт в бюджета 60:20:20 (личен състав–издръжка–капиталови разходи). Ние почти постигаме този стандарт и вървим в правилната посока, като залагаме стандарти и процедури, които водят до устойчиво и прогнозируемо развитие на ВС до 2024 г., а и след това. 
В бюджета се залагат и средства за финансиране на дейностите по опазването на военнослужещите чрез системата от военни болници начело с ВМА. Но се предприемат стъпки от МО за подпомагане и на цивилното здравеопазване. А ВМА начело с ген. Мутафчийски е готова за това, показва го и от началото на пандемията. Това е всъщност част от интеграцията на армията ни в цялостния живот на обществото. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани