Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Електронен страж следи всеки самолет и кораб у нас

[post-views]
Електронен страж следи всеки самолет и кораб у нас

zalaПредстои интегриране и на сухопътния компонент към дигиталната система в СКС
Компютърна система, която следи движението на всеки боен и граждански самолет и кораб в нашето въздушно и морско пространство, работи в Съвместния оперативен център (СОЦ) на Съвместното командване на силите (СКС). Високотехнологичните сензори на този своеобразен електронен страж на българската отбрана 
държат непрекъснато „под око”
случващото се в нашето въздушно и морско пространство. 
Върху екраните на мониторите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината се изобразява придвижването в реално време на всеки кораб и самолет. Така военното ръководство на Българската армия на оперативно и стратегическо равнище непрекъснато разполага с точна и вярна информация за полетите в небето на страната и плаванията в нейната акватория, за да взима най-адекватните управленски и командирски решения.
„Идеята е да генерираме обща оперативна картина. Тук, при нас, в реално време се изобразяват въздушната и морската обстановка в страната”, казва началникът на Военния команден център (ВКЦ) в Съвместното командване на силите (СКС) полковник Тодор Лазарков. Докато той говори, върху големите монитори в една от залите на СОЦ се вижда карта на България, върху която може да се разпознаят условни изображения на кораби и самолети. Някои от тях са неподвижни, но други видимо се преместват по време на разговора ни.
„Системата се изгражда като инвестиционен проект, по който работим от няколко години със съвместно финансиране по програмата FMF на САЩ за чуждестранна военна помощ и с финансови средства от бюджета на МО. В момента сме на етап Лазарковсъздаване на Обща оперативна картина, но има няколко технологични проблема, които предстои да бъдат разрешени”, заявява полковник Лазарков. Той допълва, че засега е изградена над 60 на сто от системата. „Най-важното е да интегрираме информация и за Сухопътните войски. Все още там има технологични предизвикателства, които засега не може да бъдат решени”, изтъква началникът на ВКЦ.
Системата е дело на американската компания „Нортроп Груман” и позволява 
съвместимост с платформи след 2016 г.
Технологичното оборудване е доставено през 2017 г. и е последна дума на техниката към този момент. Системата към досега е за около 1 млн. щатски долара. Но стойността на целия инвестиционен проект, когато бъде завършен, ще е по-голяма.
Чрез системата веднага може да се види евентуално влитане на самолет с всичките му характеристики в нашето въздушно пространство. „Всъщност България има тази способност още от 2004 г. (от влизането на страната ни в НАТО – б. р.). Новото е, че вече можем интегрирано да наблюдаваме и въздушното, и морското пространство в реално време на базата на информацията, която получаваме от сензорните системи на ВВС и ВМС. Тя е интегрирана в системата за командване и управление на СОЦ. Това е в интерес на управлението на кризи и операции, възложени за ръководство от СКС”, казва полковник Лазарков.
„Изградената система може да бъде интегрирана с други аналогични системи. Тя е съвместима и със стандартните формати, които се използват в НАТО”, казва заместник-началникът на ВКЦ полковник Румен Кирилов. Системата ще бъде съвместима и с новите изтребители, кораби и бойни машини, които България придобива по трите големи инвестиционни проекти за видовете Въоръжени сили. „Новите платформи ще генерират информацията и ще я изпращат при нас. Тук тя ще се интегрира изцяло в картината на общата оперативна обстановка”, пояснява полковник Лазарков.
А полковник Кирилов допълва, че тъй като се съвместява информация от различни видове ВС, съответно 
изискването към тях 
е различно

„Във ВВС нещата са много динамични и се случват в рамките на 5–10 мин. При моряците този период е 5–10 ч, а в Сухопътните войски е някъде по средата”, отбелязва той. Тези особености поставят и високи изисквания към съвместимостта, за да има екипът на СОЦ и ръководителят на операцията пълен поглед върху случващото се.
„Предизвикателство за нас е работата по интегрирането на сухопътния компонент. Системата е изключително сериозна способност, която позволява да се ръководи реално операция на база на изобразяване на информацията, с работа в мрежова среда и съвместно генериране на инструменти”, обобщава полковник Лазарков.
След приключване на този етап предстои така интегрираната оперативна картина да стане достъпна не само за СКС, но и за видовете Въоръжени сили и стратегическото ръководство. Това е планирано да се извърши с национални финансови средства и специалисти от Въоръжените сили. По този начин ще се добави необходимата ситуационна осведоменост за обстановката на изгражданата автоматизирана система за командване и управление на войските.

Попова2Компютри, фитнес и мечта за Виена

Тя е отскоро във ВКЦ, но денят й вече има свой обичаен ритъм между работата с компютрите и фитнеса у дома. Към тези две занимания напоследък се добавя и мечтата по една планирана, но неосъществена заради пандемията екскурзия до Виена. И ако сега още не е време за пътуване, то работата и спортът дават достатъчно мотивация и сили за всекидневието. 
Капитан Миряна Попова служи от година като администратор във ВКЦ. Завършила е преди осем години Националния военен университет (НВУ) със специалност „Логистика”. Службата я отвежда първо в Ямбол, а след това в отряда за контрол на придвижването в Илиянци. 
После преминава през поддържащия батальон на Съвместното командване на силите в Горна Баня, след което идва във ВКЦ. Разделя се с логистиката и отдава сили на работата с компютрите. „Тук е много различно. Започнах едва ли не отначало да уча всичко по администриране, конфигуриране на компютърни системи, сървъри, мрежи и т. н. Открих, че всъщност е много интересно”, споделя с усмивка. Приема новото си място като тотална промяна, в която се впуска с целите си енергия и хъс. 
В работата с компютрите буквално намира себе си. „Много често не ползвам и обедна почивка. Имала съм дни, в които от сутринта до 5 ч. следобед не ставам от компютъра”, признава капитан Попова. След изтощителния работен ден се възстановява със спорт – фитнес у дома, което се оказва и добро решение за физическа активност по време на пандемията. Приятелят й, който също е военнослужещ, я насърчава, а това дава нови сили за предизвикателствата на делника. 
Както повечето хора по света, двамата кроели планове за пътуване през лятото, но коронакризата осуетила намеренията им. „Имахме резервирани билети за Виена. Пандемията ни попречи. Надявам се да успеем да ги използваме”, споделя капитан Попова.
Тя е от Нова Загора. В семейството си няма военнослужещи, но въпреки това решила да кандидатства в НВУ. Военната професия ми се стори интересна и се оказа, че човек може да се занимава в много различни направления, казва откровено. И допълва, че в армията има място за развитие в зависимост от това, кой какво харесва. Има място и за усилена работа, и за мечти.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани