Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Военното разузнаване навърши 113 години

[post-views]
Военното разузнаване навърши 113 години

Министър Красимир Каракачанов отдаде почит към паметта на загиналите български военни разузнавачи
Министър Красимир Каракачанов отдаде почит към паметта на загиналите български военни разузнавачи
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха на 12 януари в честването на 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празник на служба „Военно разузнаване” (СВР). В двора на службата бе отслужен молебен за здраве, съобщиха от МО. На ритуала присъстваха и.д. директорът на служба „Военно разузнаване” полковник Велко Атанасов и ръководният състав на службата. 

„Днешният празник е чудесен повод да отбележим приноса и заслугите на най-старата българска специална служба – наследник и продължител на славните традиции и опит на българските военни разузнавачи, проявили героизъм и себеотрицание”, се казва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов към военнослужещите и цивилните служители от военното разузнаване. Той изразява своята благодарност за всеотдайността, енергията и професионализма на целия личен състав на службата.

„В празничния ден изразявам увереността си, че вашата експертиза ще продължи да бъде в основата на своевременното и точно идентифициране, оценката и изпреварващото информиране за потенциалните рискове и заплахи за сигурността и интересите на страната”, се посочва в поздравителния адрес на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той изразява своята категоричност, че компетентността и високият професионализъм на военните ни разузнавачи безспорно са от голямо значение за вземането на обосновани решения в областта на отбраната и Въоръжените сили. „Уверявам ви, че ще разчитам на нея при осъществяване на моите правомощия като началник на отбраната и в бъдеще”, заявява в поздравлението си адмирал Ефтимов.

Официалните гости и ръководството поднесоха венци и цветя на паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг български военни разузнавачи. Празникът на българското военно разузнаване бе отбелязан и от Съвместното командване на силите (СКС). Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав от отдел „Разузнаване” и „Оперативния разузнавателен информационен център” за активната им и достойна воинска служба. На 12 януари в района на в. ф. 24620 – Свобода се проведе тържествено честване на Деня на военното разузнаване и празник на батальона, съобщиха от СВ. Честването започна със слово на командира подполковник Минчо Минев, който приветства личния състав на формированието, като изказа своето уважение и признателност за труда, високата дисциплина, отговорното отношение при изпълнение на  възложените задачи и за постигнатите отлични резултати. Бяха прочетени получените поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов.

По повод празника със заповеди на командира на Сухопътните войски и командира на батальона бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. На церемонията бяха повишени в звание войници и сержанти от батальона.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани