Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военно напрежение между Русия и Украйна

[post-views]
Военно напрежение  между Русия и Украйна
Украински войници на позиция на фронтовата линия
в Донецка област

Ситуацията около т. нар. Донецка и Луганска народни републики, които се отцепиха от Украйна през 2014 г., се изостри в последните дни след съобщения за придвижване на руски войски в близост до украинската граница. За момента не може да се оценят силите, изпратени от Русия към украинската граница. Толкова руски войници обаче не е имало в района ѝ от периода 2014-2015 г., когато бе „горещата“ фаза на конфликта след анексията на Крим и действията на сепаратистите в Донбас. Това се казва в анализ на изследователската група Conflict Intelligence Team (CIT), изготвен въз основа на открити данни. Според CIT няма признаци за готвено нахлуване в Украйна, а по-скоро за сплашване на украинското ръководство и за проверка новата американска администрация.
Западът реагира с безпокойство на маневрите край украинската граница малко над седем години след анексията на Крим. От своя страна Кремъл заяви, че ще държи силите си край границата колкото е необходимо. Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев каза, че Русия няма планове да се намеси в конфликта, но „наблюдава внимателно“ ситуацията. Москва твърди още, че има информация за струпване на украински войници и бойна техника на контактната линия със сепаратистите в Донбас.

В последните седмици към границата се пренасочват артилерийски, десантни и, по всяка вероятност, танкови части, продължава CIT. С помощта на услугата gdevagon за следене на жп вагони по номерата им, дестинации са например районите на Крим и Воронеж. Сред предислоцираните части са 76-а дивизия на Въздушно-десантните войски от Псков, както и 74-та мотострелкова бригада от Кемерово. Придвижването от такива отдалечени региони не може да се обясни с местни учения, за каквито говорят руските власти. При това следващите стратегически маневри, „Запад 2021“, трябва да започнат през септември, т.е. едва след пет месеца.
От руското министерство на отбраната съобщиха, че бойни кораби от Каспийския флот се очакват за учения в Черно море.
Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да ускори присъединяването на страната му към организацията, за да бъде изпратен сигнал към Русия, която веднага протестира, на фона на нарастващо напрежение около войната в Източна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Малко по-късно Кремъл заяви, че влизане на Киев в алианса ще влоши конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани