Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойните плувци от „Тихина“ в подготовка за сертификация

[post-views]
Бойните плувци от „Тихина“ в подготовка за сертификация

Голямото предизвикателство на малкия отряд е как да настигнат подготовката и ресурсите на СКСО.

В практиката детайлите правят разликата, а наглед перфектните изпълнения имат свой вътрешен драматизъм, който често е невидим за обикновеното око. В Деня на храбростта и Българската армия българските воини показваха своята натренираност и уникални способности на няколко места в страната. Но най-зрелищно беше в Црънча и Варна, където специалните сили от СКСО(Съвместното командване на специалните сили) и МСРО (Морския специален разузнавателен отряд) демонстрираха рядко виждани операции по проникване, десантиране от въздуха и обезвреждане на терористи. Но както винаги, покрай морето е хладно и ветровито, а предизвикателствата следват едно след друго. Но в Деня на храбростта отстъплението е равно на предателство.

Ключовият момент за морските тюлени във Варна бе десантирането с парашут заради силни и непредвидими пориви на вятъра. На празника на Военноморските сили миналия август скокът бе отменен. Но тази година нямаше път назад. Независимо от

поривите на вятъра, стигащи до 10-11 м/с на моменти

и множество препятствия на площадката командирът на МСРО капитан II ранг Герман Славов взе кардинално решение да се скача, а бойните плувци го изпълниха по перфектен начин.

„В такива моменти се изисква малко „курназлък“, който да покаже духът на българските бойци, който ги е крепял за победи в миналото, който и днес продължава да гори в сърцата на съвременните български воини и ги води към победа. Въпреки че това са най-добрите ни инструктори, за мен беше много трудно решение да ги пусна, защото все пак е налице малшанс за провал. Никак нямаше да е добре… Но всичко мина не само добре, но и много красиво и професионално и демонстриращо високото ниво на психиката и духа на командосите.

Площадката от височина 2000 м изглежда като пощенска марка

Отстрани на нея е морската вода.

А при динамичните стрелби с маркиращите боеприпаси показахме как екипът си тества вътрешната сглобка, доверието и хладнокръвието чрез „упражнение на доверието“ (стрелба по мишени, които са близо до тялото). Това е възприета практика при командосите по света и не е ритуал или игра, защото се изпълнява след сериозни тренировки и с хиляди изстреляни патрони“, разказа веднага след демонстрацията капитан II ранг Герман Славов.

Морският отряд изпълнява специални мисии по въздух, суша и вода и е единственото парашутно-водолазно формирование. Бойците му са еднакво добри във въздуха при парашутни скокове,  десантиране от вертолет,  гмуркане с различни типове водолазно снаряжение, снайперна стрелба, управление на различни видове лодки и автомобили.

Демонстрационните операции обаче са част от гледката на повърхността. В интервю в деня на храбростта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви: „Нивото на морския специален разузнавателен отряд е добро, но винаги може да се желае още. Аз съм моряк и може би трябва да съм пристрастен, но трябва честно да кажа, че в сравнение с тактическите групи на Съвместното командване на специалните операции те имат един жалон – трябва да се изравят и да ги задминат“.

Подчинените формирования от СКСО са предназначени главно за действие в сухопътно направление, а Морският специален разузнавателен отряд –  в морско. На практика не би трябвало да има разлика в подготовката, процедурите и основните образци въоръжение и техника, защото всички са в контекста на стандартите на НАТО.

Оттук започват различията. СКСО е с ранг на оперативно командване и има голям щаб. СКСО имат много повече човешки потенциал от МСРО – близо десетина пъти повече. Те имат доста повече опит от МСРО като участие в международни учения и в мисиите зад граница като оператори от специалните сили.

Силата на кадровия им потенциал е видим по призовите места

в спортните състезания в армията – дуелна щафетна стрелба, волейбол, бягане, ски. Ако решат да превземат плувните спортове – сигурно и това ще направят.

????????????????????????????????????

Най-важното обаче, че от 2007 г. СКСО работят много упорито и целенасочено за сертифициране на способностите и уменията в рамките на структурите на НАТО, като регулярно  се сертифицира щабен елемент и Тактическа група за специални операции към Силите за отговор на НАТО (NRF). Сега СКСО дават дежурства за колективната отбрана по силите с висока степен на готовност като сухопътна тактическа група. От тази гледна точка имат събран много опит, защото минаха няколко сертификации и си „превъртяха хората по стандартите на НАТО“.

МСРО има да извърви дълъг път до сертифицирането като морска тактическа група по стандартите на НАТО. Необходимо е още доста, за да се осигури нормален ритъм на ежедневието и на използването на тези спецчасти. Всъщност целта пред ръководството на ВМС е МСРО от бутиков високоспециализиран отряд да се модернизира в морска група „Специални сили“ – ефективна бойна единица, която да изпълнява широк спектър от задачи в морския домейн и в крайбрежната зона, съгласно стандартите на НАТО за специалните операции.

Сертифицирането на групата трябва да се извърши през 2022 г.

Подготовката на практика се изпълнява от няколко години, а прогресът изглежда минимален. Отчасти проблемът е в липсата на недостатъчна експертиза на оперативно ниво по специалните операции в състава на ВМС, за поне следващите няколко години. Налице е съществено изоставане по сертифицирането, а наваксването е възможно единствено, ако целият човешки ресурс е впрегнат към сертификацията – взиране единствено в процедурите, в работа на щаба и в стиковането на бойните екипи, усвояването на нова техника, като в същото време отпаднат други мероприятия като публични демонстрации и други несвойствени задачи например. Всичко това върви на фона на голям капитален ремонт на сграден фонд, а войсковият район представлява една строителна площадка.

На този фон сертификацията през следващата година ще е истински курназлък за морския специален разузнавателен отряд, тъй-като сроковете оказват своя натиск. През годините много пъти командването не е имало отговор на въпроса как ще се справи отрядът с дадена задача и е казвало: „Ще се оправите“. Дано сега няма „загубили се в превода“ по време на натовските процедури и морските тюлени да успеят да постигнат добро бойно сглобяване, за да преплуват на другия бряг на сертификацията. Дори и това да се случи това ще е само предмостие към нуждата от сериозно философско преосмисляне на ролята и задачите на едно от най-елитните формирования в армията ни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани