Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на Тодор Каблешков

[post-views]
Почетоха паметта на Тодор Каблешков

На 16 юни преди 145 години в Габровския конак апостолът и автор на историческото кърваво писмо Тодор Каблешков се прострелва, за да сложи началото на своето безсмъртие. Затова и на 16 юни тази година военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции със своя командир генерал-майор Явор Матеев участваха в тържествен ритуал в Копривщица по отдаване на почести в памет на Тодор Каблешков.

Церемонията започна с поклонение и поднасяне на цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на старата църква „Св. Успение Богородично”. Сред участниците бяха кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова и областният управител на Софийска област Радослав Стойчев. Заупокойна молитва отслужи отец Богомил Читалов. Слово изнесе директорът на Дирекция на музеите в Копривщица Кунка Неделева.

Венци бяха поднесени и на паметника на Тодор Каблешков пред родната му къща-музей. В словото си генерал-майор Матеев, отбелязвайки важността на Руско-турската освободителна война, риторично зададе въпроса дали свободата на България щеше да дойде, ако не беше Априлското въстание и родолюбивите българи като Тодор Каблешков, дръзнали да предизвикат събитие, за което са съзнавали, че няма да успее, но със своите дела и саможертва ще привлекат вниманието на Великите сили и на славянска Русия в името на свободата на България.

Най-ново

Единична публикация

Избрани