Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историята на една успешна мисия

[post-views]
Историята на една успешна мисия

За 20 години България не даде нито една жертва в Афганистан                  

Въоръжените сили на Република България започват участието си в операцията на НАТО в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан през февруари 2002 г., трансформирана през януари 2015 г. в операция на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”.

Това участие условно се разделя  на 9 етапа

Първи етап – „Участие с взвод за санитарна обработка” – от февруари 2002 до август 2003 г., през който участват Първи, Втори и Трети военен контингент в състав от 23 до 31 военнослужещи.

Втори етап – „Участие с механизиран взвод” – от август 2003 до август 2005 г., през който участват Четвърти, Пети, Шести и Седми военен контингент в състав от 45 до 55 военнослужещи.

Трети етап – „Участие с механизиран/охранителен взвод, отделение Военна полиция, военномедицински екипи, група на Летище Кабул и щаб на многонационална бригада” – от август 2005 до юни 2008 г., през който участват Осми, Девети, Десети, Единайсти, Дванайсти, Тринайсти, Четиринайсти и Петнайсти военен контингент в състав от 75 до 152 военнослужещи. През този етап щабът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа”, в която участва и България, поема командването на бригадата от Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул, за една ротация, като командир е българският генерал-майор Нейко Ненов.

Четвърти етап – „Участие с механизирана рота, охранителна рота на Летище Кандахар, отделение Военна полиция, военномедицински екипи, група на Летище Кабул” от юни 2007 г. до 25.10.2009 г., през който участват общо 4 български контингента.

През този етап, в периода юни 2007–юни 2008 г., в операцията участват паралелно

пет механизирани роти и взвод

след което взводът прекратява участието си в операцията. От 7 юни 2007 г. започва изпълнението на допълнителни задачи и контингент в Кандахар в състав: национален елемент и рота за охрана на Летище Кандахар, общо 200 военнослужещи, като до 2009 г. личният състав е увеличен до 295 военнослужещи.

Пети етап – „Участие с механизирана рота на Летище Кабул, охранителна рота на Летище Кандахар, отделение Военна полиция, военномедицински екипи, група на Летище Кабул” – от януари 2009 г. до 31 януари 2013 г. През  този период участват общо 7 български военни контингента с числен състав, нараснал до 630 военнослужещи.

От 8 февруари 2009 г. започва участие и в задача по подготовка на Афганистанската национална армия с Първа оперативна група за обучение и връзка (ОГОВ–OMLT). По-късно, от ноември 2010 г. българското участие се увеличава с още три групи за обучение, а от май 2011 г. се развръща на театъра на операцията в Кандахар и Екип от старши съветници в състав до 10 военнослужещи. През есента на 2012 г. четирите броя оперативни групи за обучение и връзка са трансформирани в четири екипа съветници, а механизираната рота в Кабул и Екипът от старши съветници са изтеглени от театъра на операцията, съответно в края на януари 2013 г. и в средата на март 2013 г.

Шести етап – „Участие с Национален елемент, четири Екипа от съветници, отделение Военна полиция, военномедицински екип, щабни офицери и охранителна рота на Летище Кандахар” – от 01.02.2013 до 16.01.2014 г., с числен състав от 422 до 430 военнослужещи в състава на Двайсет и четвърти и Двайсет и пети български контингент в Афганистан.

Седми етап – „Участие с охранителна рота на Летище Кандахар и екип от съветници“ в периода от 16.01.2014 до 10.12.2014 г.

През този период националният команден елемент се дислоцира в Кандахар, а в Кабул остават да изпълняват задачи щабните офицери и формированията от служба „Военна информация“. През периода в мисията участват Двайсет и шести и Двайсет и седми контингент с числен състав до 420 военнослужещи.

Основни задачи, изпълнявани от българските контингенти

През всичките етапи от участието си българските военнослужещи изпълняват задачи във всички основни дейности на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, по налагане и поддържане на мира в страната, подготовка на Афганистанските национални сили за сигурност, събиране и анализиране на информация, лечение на местното население и обучение на афганистански медицински специалисти. Българските роти изпълняваха ключови задачи по охрана на стратегическите входно-изходни пунктове – Летище Кабул и Летище Кандахар, а Оперативните групи и Екипите от съветници участват активно в подготовката на Афганистанската национална армия.

Общо в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) до 10.12.2014 г. участват 27 български военни контингента с общ числен състав над 9200 военнослужещи. В състава на контингентите са участвали 476 жени.

На последната ротация през ноември и декември 2014 г. започва участието на 28-и военен контингент, който продължава в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Съставът на този контингент, в съответствие с Решение на Министерския съвет на Република България № 707/17.10.2014 г., е 110 военнослужещи със структура: национален елемент, щабни офицери, механизиран взвод и екип от съветници.

Участието на ВС в операцията на НАТО „Решителна подкрепа”

продължава в следните етапи:

Осми етап от 01.12.2014 до 05.10.2020 г. – През този етап българският контингент, дислоциран в Кабул и Кандахар, се редуцира до 110 военнослужещи, като до декември 2017 г. в операцията участват от Двайсет и осми до Трийсет и четвърти контингент. С Решение на Министерския съвет от 27.07.2017 г. численият състав на контингента е увеличен до 160 военнослужещи. От декември 2017 до 05.10.2020 г. в операцията участват от Трийсет и пети до Четирийсти контингент.

От 1 юли 2018 г. за една ротация в щаба на мисията в Кабул в състава на 36-и контингент се развръща група от Националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО в състав от 16 военнослужещи. От януари до юли 2020 г. за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на мисията в Кабул в състава на 40-ия контингент се развръща група от Националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО от ВС на РБ в състав от 9 военнослужещи.

Девети етап от 05.10.2020 г. до настоящия момент – С подписването на споразумение между САЩ и движението „Талибан” в началото на 2020 г. започват процеси на оптимизация на коалиционните сили в Афганистан и промени в оперативния план на мисията с цел подготовка за изтегляне от страната. В тази връзка през септември 2020 г. българският контингент е трансформиран и до края на годината е предислоциран два пъти – през октомври в база Далке, а през ноември в база Баграм. За целта е изготвен нов временен задграничен щат в състав до 120 военнослужещи, които изпълняват задачи  в района на Кабул и в района на Баграм до 23 юни 2021 г., с което приключва българското участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Контингентът изпълняваше задачи, свързани с носенето на денонощни дежурства, охрана на част от вътрешния периметър на база Летище Баграм от наблюдателни кули, изпълнение на щабни задачи в щаба на мисията,

дежурства в командния оперативен център

и дежурни оператори в базовия оперативен център.Общо в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) и в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в продължение на 20 години участват 42 български военни контингента с общ числен състав 11 200 военнослужещи. Заслужава да се отбележи, че за двете десетилетия в Афганистан българските  контингенти не дадоха нито една жертва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани