Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прецизна техника за милиони ни пази при бедствия

[post-views]
Прецизна техника за милиони ни пази при бедствия

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община е единствената в България структура, която се занимава с превенция и защита на населението и изпълнява различни функции, които са й дадени от кмета на общината. Имат разписани над 67 функции, които са свързани с превенция. Най-често срещаните проблеми са наклонени стълбове, изпочупени решетъчни парапети, премахване на шахти, опасни детски площадки, опасни дървета и много други ситуации. В Панчарево пък се намира единственият полигон в Европа за обучение на деца, доброволни формирования и ведомства, за действия при аварии и кризи, който е към същата дирекция.

„Дирекцията разполага с около 50 човека щат и 66 доброволци. Подобна структура съществува и в австрийската столица Виена. При газовата експлозия на жилищен блок със седем жертви и над 300 ранени именно това звено се задейства и изпълни 85% от необходимите дейности по решаване на проблема.“ Това каза пред военния вестник директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община Красимир Димитров.
В Техническия център се наблюдават монитори от системата на спешния телефон 112. Дирекцията разполага с цифрова радиовръзка със специализирана система за връзка с МВР, където могат да общуват и със сателитна комуникация, която се ползва, ако отпаднат всички останали видове комуникации. Разполагат с цялото видеонаблюдение на София, наблюдава се също и трафикът в града. Има и обособени общо 30 точки, в които се следи повишаването на нивата на реките.
Постоянно се наблюдава от противопожарните кули, които са на различни места в София. Зумът на камерите е от разстояние 2 км и стига до изключителни детайли.

В Техническия център се наблюдават монитори от системата на спешния телефон 112

Отделно екипите осъществяват и денонощен обход. Това е важно, защото нередностите, освен че се установяват по сигнали на граждани, те сами обхождат града и попадат на нарушения.
Дирекцията се занимава също така и с откритите пунктове за ваксинация по парковете и в моловете в столицата в почивните дни.
В склада на звеното има невероятни количества специализирано оборудване и техника. Имат помпи и шлангове в резерв, както и плаващи помпи. „Разполагаме с цялата техника, с която може да се предпазят хората първо от наводнения на къщи. Има също така и водни диги, които в България са много ограничени като брой. Имаме оборудване и за извличане и спасяване при различни ситуации, както и машини за възстановяване на пътна настилка. Имаме и алпийско оборудване, палатки, които се разпъват за под 3 мин за настаняване на евакуирани хора. До 40 мин може да се изгради база за настаняване, изхранване и спане“, категоричен е Красимир Димитров.
Екипите разполагат и с много специализирана техника за рязане на опасни и паднали дървета. Има и дискове за рязане на желязо и бетон. Предстои Военният телевизионен канал да заснеме и документален филм за дейността на звеното.

Специално оборудване и мисии
В Дирекцията разполагат с високотехнологична камера за търсене и спасяване – най-модерната в Европа в момента. С нея е бил открит възрастен човек, изгубил се на Витоша. Има също и газанализатор за всички видове газ. Една от камерите е специално приспособена да влезе под вода и да снима на разстояние до 50 м, свързана към монитор. Имат и друга камера, която се монтира на специализиран и високопроходим автомобил. Разполагат и с дрон с термокамера. С него също са намирали хора в планината. Той записва и звук, както и излъчва звук, на около 30 м, за да имат връзка с пострадал.
Участвали са при операциите по време на наводнението в Мизия, в Кресна, при най-големия пожар у нас с 52 км фронт, както и в Скопие по време на наводненията. Отводнили са на място над 60 къщи. „Всяка една община у нас, която има нужда от помощ, чрез кмета на района може да уведоми столичния кмет и екипите могат да действат и на други места в страната и извън страната“, заявява Красимир Димитров.
В момента подготвят учение в Черна Гора за 36-часово автономно действие на екипите за действие при земетресение.

На полигона имат специализирани басейни, където се симулират наводнения
Екипите разполагат с високотехнологична апаратура, необходима им в ежедневието

Полигонът в Панчарево
В Панчарево се намира единствената изкуствена земетръсна площадка, която е класна стая, където се имитира земетресение до 6–7 степен по скалата на Рихтер. Екипът ни беше „пощаден“ и успяхме да присъстваме на контролирано земетресение само от 4 степен, което беше наистина стряскащо изпитание.
На това място през 2019 г. са били обучени 2900 ученици от 4-и клас за действия при бедствия, аварии и кризи. Освен това те гасят контролирани пожари и участват в различни игри, с които изграждат знания и умения за региране при кризисни ситуации.
Дирекцията разполага също и със санитарен автомобил, с парамедик. На полигона имат специализирани басейни, където се симулират наводнения и се тренира защита с диги.

Най-ново

Единична публикация

Избрани