Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавен военен шампионат по тактическа стрелба

[post-views]
Държавен военен шампионат по тактическа стрелба

СКСО с титли при мъжете и жените

В този ден слънцето над полигон „Црънча” се стараеше усърдно в стремежа си да гони температурни рекорди. Но вниманието на военнослужещите беше не към термометрите. Състезателите стреляха на близки и далечни разстояния с автомат „Калашников” и пистолет „Макаров” под различен ъгъл, до 180 градуса. Минаваха през 8 сцени (лабиринти и паравани) и 4 дрила (упражнения за проверка на отделни стрелкови умения), поразяваха мишените и стриктно спазваха мерките за безопасност…

Всъщност, на полигона се провеждаше първият Държавен военен шампионат по тактическа стрелба „Пловдив 2021”. Състезаваха се 7 отбора при мъжете и 5 отбора при жените от съставите на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Служба „Военна полиция“, НВУ „Васил Левски“, Стационарната КИС и домакините от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Главният ръководител на първенството полковник Венелин Дерибеев от Министерството на отбраната обясни, че както времето за преминаване на трасето, така и стрелбата по всяка мишена се оценяват с точки. Накратко – засича се точността и времето. За всички на полигона бе пределно ясно, че този шампионат е изключително тежък за участниците и труден за организиране. Мъжките отбори бяха от четирима състезатели, а женските – от две състезателки. На всяка от сцените имаше ръководител на стрелбата, а още 10 съдии помагаха при определянето на точките и подготовката на мишените за следващия състезател. Листите за оценки се носеха в изчислителен център, вкарваха се данните и се обработваха резултатите.

Действията на военнослужещите наблюдава заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. При откриването на шампионата на „Црънча” бе и командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Държавен военен шампионат по тактическа стрелба

На следващия ден бяха обявени резултатите и класирането. Церемонията се състоя в района на СКСО в Пловдив. Домакините спечелиха индивидуалните и отборните титли, както при жените, така и при мъжете. Наградите на призьорите връчиха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Надежда Алексиева – началник отдел „Социални дейности“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” на МО отличи с грамота главния съдия на шампионата подполковник Георги Мянков за прецизното ръководство.

Полковник Венелин Дерибеев изказа изключителни адмирации към домакините за перфектната организация и благодари на началника на щаба на СКСО полковник Божидар Бойков. Мнението му бе, че проведеното военно-приложно състезание има подкрепата на МО и то трябва да стане традиционно.

Генерал-майор Явор Матеев определи състоялото се състезание като най-съвременния шампионат на Министерство на отбраната, който на сто процента може да бъде наречен общоармейски шампионат, тъй като е изцяло с военно приложение и насоченост. Според него, формата на първенствата тази година е по-атрактивна и дава възможност на командирите да подготвят и женски отбори.

Накрая генерал-майор Матеев изказа благодарност на командирите на участниците в състезанието за куража и волята им да подготвят в своите структури отбори, които да имат нужното ниво на подготовка за този държавен военен шампионат. Благодари и на целия съдийски апарат, на главния съдия, на ръководителите на стрелби на различните сектори и на всички, свързани с организацията.

КЛАСИРАНЕ

Жени отборно

Държавен военен шампионат по тактическа стрелба
Държавен военен шампионат по тактическа стрелба

1. СКСО               517 т.

2. ВП                    268 т.

3. НВУ                  181 т.

Жени индивидуално

1. Мл. с-т  Ваня Гатева      (СКСО)          266 т.

2. Мл. с-т Здравка Бонева (СКСО)          250 т.

3. Серж. Стефани Кочева  (ВП)               154 т.

 Мъже отборно

1. СКСО                 1391 т.

2. СВ                        941 т.

3. НВУ                      760 т.

Мъже индивидуално

1. Р-к Костадин Крушков   (СКСО)             381 т.

2. Мл. с-т Петър Хубенов  (СКСО)             380 т.

3. С-т Иван Минчев            (СКСО)             335 т. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани