Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Знамето от мисията ни в Афганистан вече е в музея

[post-views]
СКС дари на НВИМ знамето на военните ни контингенти в Афганистан

Равносметката: 42 контингента и 11 148 участници

Знамето от мисията ни в Афганистан вече е в музея

След близо 20-годишно участие на военнослужещи и цивилни служители от Въоръжените сили на Република България в мисията на НАТО в Афганистан националният ни флаг вече е в музея. „Искаме да предоставим последните исторически артефакти от тази мисия, участието ни в която започва на 16 февруари 2002 г. с резолюция на ООН и решение за създаване на мисия на НАТО. В началото са стабилизиращите сили на територията на страната, преминава се през различни етапи, като се продължава до декември 2014 г. От 2015 г. до 2021 г. е вторият етап – „Решителна подкрепа“, която по план приключва на 11 септември тази година“, припомни командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Генерал-лейтенант Тодоров предостави знамето лично. Церемонията по сдаването на националния флаг и придружаващите го артефакти се състоя в Националния военноисторически музей (НВИМ) в София. Те бяха приети от директора на институцията доц. д-р Соня Пенкова.

„Изключително благодарни сме за това поредно дарение от СКС. То ще обогати не само нашия фонд, но и нашата експозиция, която представя пътя на Българската армия през последните 30 години. Тези артефакти ще заемат достойно място в тази експозиция“, каза в отговор доц. д-р Пенкова, която връчи на генерал-лейтенант Тодоров свидетелство за дарение.

Българската армия взема участие в мисията в Афганистан с общо 42 военни контингента. В тях участват 2070 офицери, 2182 сержанти, 6853 войници и 43 цивилни служители, общо 11 148 участници.

На 18 юни 2021 г., когато бяха снети задачите на българския контингент, отново се състоя церемония в щаба на мисията в Кабул и националният ни флаг е снет. Издаден е и сертификат за автентичност. На НВИМ бяха предоставени освен знамето и сертификатът, също и изготвена историческа справка за цялостното участие на българските военнослужещи и цивилните служители в мисията в Афганистан, както и видеоматериал за последното ни участие в тази мисия. По този начин се затваря експозицията за участието ни в мисии по темата „Афганистан“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани