Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Танкова рота от ЦПС усили огневата мощ на 4-ти механизиран батальон
Фото авторът

На полигон „Корен” се проведоха ротни тактически учения с бойни стрелби и батальонно тактическо учение.

Главната ни цел бе да повишим полевата натренираност, да видим това, което сме направили по полигоните в различните гарнизони, което сме постигнали на стрелбите на взводовете, и да проведем една подготовка в завършен вид в рамките на механизираните роти и батальона. Това заяви на полигон „Корен” полковник Иван Вълев – заместник-командир на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП). Той наблюдава действията на военнослужещите по време на тактическите учения с бойни стрелби (ТУБС) на ротите от 4-ти механизиран батальон с командир подполковник Калоян Стоянов и 29-и механизиран батальон с командир подполковник Георги Георгиев и бе ръководител на тактическото учение на 4-ти батальон „Отбранителен щит-21“. Заедно с формированията от ЕЦНП в ученията участваха танкова рота с Т-72 от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология.

Ученията бяха с доста продължителен период – над 15 дни, тъй като бе включен и комбиниран марш от 4 гарнизона, така че се тренира и този елемент от войсковия живот, и от дейността, която изпълняваме. А да не забравяме, че за първи път от доста години проведохме ТУБС, и то с три роти последователно, усилени с танкови взводове. За батальонното тактическо учение на 4-ти механизиран батальон бе придадена танковата рота, уточни полковник Вълев. Заместник-командирът на ЕЦНП добави, че целта на ТУБС на ротите е била да отиграят учебни въпроси на отбранителна тематика. И така да си подпомогнат изпълнението на задачите в батальонното тактическо учение на тема: „Отбрана на механизиран батальон при провеждане на отбранителна операция”.
Взаимодействието с танкистите бе на много високо ниво. В началото имаше някои акценти в подготовката на ротите от 4-ти и 29-и батальон. Но когато сме заедно и в батальонното тактическо учение участваха всички роти, решихме въпросите и зададохме стандартите, които би трябвало да имамe в ЕЦНП като цяло, подчерта полковник Иван Вълев. Той обобщи, че противоепидемичните мерки са били спазвани в пълна степен и те не са оказали съществено влияние на това, което са планирали и провели. И всички задачи са били изпълнени.

Маскиране на бойната машина БМП-23

Основното формирование от участващите в тактическото учение „Отбранителен щит-21“ бе 4-ти механизиран батальон. Неговият командир подполковник Калоян Стоянов го определи като предизвикателство, тъй като отдавна не са провеждали в последователност ротни ТУБС и батальонно учение… Батальонът от развърнатия полеви лагер извърши марш с БМП-23 и другите машини и зае район за разполагане в близост до района за бойно използване. Направена бе организация на боя и организирано взаимодействие между щаба на батальона и командирите на роти, а след това – между командирите на роти и командирите на взводове. По-късно бе проведен марш на верижната и автомобилната техника до района за бойно използване. Зает бе батальонният район за отбрана. Позициите бяха маскирани и оборудвани, а формированията – построени в два ешелона… Това бяха само част от действията на военнослужещите. И те се справиха с тези предизвикателства.

Подполковник Стоянов подчерта, че личният състав е бил силно мотивиран и отбеляза, че на „Корен” е преминал и празникът на 4-ти механизиран батальон – 7 ноември. За действията на танкистите следяха заместник-командирът на ЦПС полковник Данчо Николов и заместник-командирът на 61-ви танков батальон от ЦПС майор Веселин Василев. По време на ТУБС на механизираните роти бяхме придали по един танков взвод. Стремежът бе да се отработят тези въпроси, които са планирани и за батальонното учение. А за „Отбранителен щит-21“ бе придадена цялата танкова рота, която е във втория ешелон, обясни майор Василев.

И посочи, че голяма част от танковете са ремонтирани, тъй като предстои модернизация. Тя включва система за управление на боя, система за управление на огъня и подмяна на радиосредствата. Ще бъдат сложени и датчици върху куполата, за да засичат евентуално облъчване с лазери и така командирът на танка да има информация откъде се мери разстоянието. А щом някой мери разстоянието до танка, се очаква огън по него. От информацията става ясна посоката, от която се мери разстоянието – вляво, вдясно, ако е отзад, може да се завърти куполата. Т-72 е маневрена, доказана машина. А след модернизацията ще стане модерен съвременен танк, категоричен бе майор Веселин Василев. Тогава вече ще бъде зададен и друг стандарт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани