Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Иран с първа присъда за сваления преди две години пътнически самолет

[post-views]
Украински самолет се разби в Иран – на борда е имало над 176 души, всички са загинали

Първа наказателна присъда за сваления от иранската армия украински пътнически самолет в началото на 2020 година. Канадски съд постанови над 80 милиона щатски долара обезщетение на семействата на шестима канадски граждани загинали при инцидента.

Полет 752 на Украинските авиолинии беше свален по грешка на 8 януари 2020г., малко след като излетя от летището на иранската столица Техеран. При инцидента загинаха всичките 176 души на борда. Наред с 63-та канадски граждани сред загиналите имаше и жители на Афганистан, Великобритания, Иран, Украйна и Швеция. Според съдията, който гледа делото, Иран ще трябва да плати 104 милиона канадски долара за причинените физически и материални щети на роднините, внесли гражданския иск.

Не е ясно как канадския съд може да задължи Иран да изплати обезщетението, но адвокатът на ищците заяви, че екипът му ще се опита да изземе ирански активи, включително и петролни танкери, както в Канада, така и в чужбина.

Иранското външно министерство определи решението на канадския съд като „срамно“ и каза, че за него няма легитимни доказателства.

Припомням, че първоначално Иран отричаше да е свалил пътнически самолет, но в последствие призна грешката си.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани