Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлична оценка от НБУ за водеща от ВТК

[post-views]
Отлична оценка от НБУ за водеща от ВТК

Водещата от Военния телевизионен канал (ВТК) Ива Сапунджиева завърши магистратурата „Творческо писане” с общ успех от следването 6,00. Тя защити успешно и дебютната си книга „Коледа на луната” пред комисията на департамент „Нова българистика” на Нов български университет. Нейният дипломен ръководител е изтъкнатият драматург и ректор на НБУ – проф. Пламен Дойнов. След защитата той сподели пред камерата на ВТК личните си впечатления от творчеството на Ива Сапунджиева. За него книгата й „Коледа на луната” е доказателство, че магистрите владеят свободно словото, и уточни, че такава коледна история досега не е срещана в българската детска литература. 

Проф. Дойнов определи „Коледа на луната” като много особено съчетание между въображението на автора и научния, космическия хоризонт, който в момента стои пред човечеството: „Ива е създала детска литература, която говори „на ти” с Космоса. Ето това е качество!”.

Рецензент на книгата е литературният историк проф. Михаил Неделчев. Той я определя като доста сериозна творба, в която повествованието не напуска света на съвременната действителност, а пластовете от приказното и актуално-достоверното се наслагват. „Това е чудесна коледна книга, за която Ива Сапунджиева заслужава най-високата оценка”, пише професорът в рецензията си.  Литературният теоретик и критик доц. д-р Морис Фадел пояснява, че детската литература е изключително трудна за писане. Неговите впечатления от Ива са, че тя успява да постигне много, защото избягва както вдетиняването, уподобяването на писателя на дете, което за него е много трудно, така и от друга страна, избягва поучителното отношение към детето. Преподавателите й са единодушни, че творчеството на Ива ще намери много почитатели.

Най-ново

Единична публикация

Избрани