Информационен център на Министерство на oтбраната

Отлична оценка от НБУ за водеща от ВТК

Отлична оценка от НБУ за водеща от ВТК

Водещата от Военния телевизионен канал (ВТК) Ива Сапунджиева завърши магистратурата „Творческо писане” с общ успех от следването 6,00. Тя защити успешно и дебютната си книга „Коледа на луната” пред комисията на департамент „Нова българистика” на Нов български университет. Нейният дипломен ръководител е изтъкнатият драматург и ректор на НБУ – проф. Пламен Дойнов. След защитата той сподели пред камерата на ВТК личните си впечатления от творчеството на Ива Сапунджиева. За него книгата й „Коледа на луната” е доказателство, че магистрите владеят свободно словото, и уточни, че такава коледна история досега не е срещана в българската детска литература. 

Проф. Дойнов определи „Коледа на луната” като много особено съчетание между въображението на автора и научния, космическия хоризонт, който в момента стои пред човечеството: „Ива е създала детска литература, която говори „на ти” с Космоса. Ето това е качество!”.

Рецензент на книгата е литературният историк проф. Михаил Неделчев. Той я определя като доста сериозна творба, в която повествованието не напуска света на съвременната действителност, а пластовете от приказното и актуално-достоверното се наслагват. „Това е чудесна коледна книга, за която Ива Сапунджиева заслужава най-високата оценка”, пише професорът в рецензията си.  Литературният теоретик и критик доц. д-р Морис Фадел пояснява, че детската литература е изключително трудна за писане. Неговите впечатления от Ива са, че тя успява да постигне много, защото избягва както вдетиняването, уподобяването на писателя на дете, което за него е много трудно, така и от друга страна, избягва поучителното отношение към детето. Преподавателите й са единодушни, че творчеството на Ива ще намери много почитатели.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top