Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георгиева: МВФ ще помогне на държави, засегнати от конфликта Украйна – Русия

[post-views]
МВФ обяви, че е постигнал споразумение с Украйна за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да окаже помощ на страните, които могат да бъдат засегнати по някакъв начин от конфликта между Русия и Украйна и от санкциите, наложени от западните правителства. Това заяви в сряда директорът на институцията Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Георгиева посочи в интервю за Washington Post Live, че санкциите неизбежно ще прекъснат някои финансови операции и функционирането на финансовата система, особено ако Русия бъде изключена от мрежата за финансови транзакции SWIFT.

„Ако се окажем в ситуация, в която има странични въздействия, които изискват по-голяма ангажираност от страна на МВФ за други държави, разбира се, че ще бъдем там. Все още разполагаме с капацитет за отпускане на заеми в размер на около 700 млрд. долара“, каза Георгиева.

Преди дни администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще „пощади“ обикновените руснаци от евентуални санкции, ако Русия нахлуе в Украйна. Рестрикциите ще бъдат съсредоточени върху промишлените сектори.

Великобритания също заяви, че ще наложи санкции на компании и хора, които са тясно свързани с Кремъл, ако Русия нападне Украйна. С тази закана страната си спечели предупреждение от Москва, че ще реагира, ако нейните предприятия бъдат „атакувани“.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани