Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция обвинява Гърция за смъртта на 12 мигранти

[post-views]
Гърция засилва охраната на границата с Турция заради мигрантски натиск

Турските власти са открили телата на 12 мигранти, измръзнали до смърт близо до гръцката граница. Това съобщи в сряда министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, обвинявайки гръцката гранична полиция, че ги е върнала обратно през границата без обувки, предаде Ройтерс.

Гръцките власти не отговориха веднага на молбата за коментар относно обвинението. В миналото Атина е отричала турските твърдения, че нейните сили изтласкват мигрантите, които залавят, обратно в Турция или потапят лодките с мигранти в морето.

Сойлу написа в Twitter, че 12-те загинали са били част от по-голяма група от 22 мигранти, на които гръцката гранична охрана е свалила обувките и дрехите. Той не съобщи националността на мигрантите.

Гърция е един от основните маршрути към Европейския съюз за бежанци от Африка, Близкия изток и други страни, въпреки че потокът е намалял от 2015-2016 г. насам, когато повече от един милион души преминаха през страната към други държави от ЕС.

През март 2016 г. ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на бежанския поток към блока и за това Анкара да приеме сирийците, бягащи от войната в страната си, в замяна на милиарди евро.

Понастоящем Турция е домакин на около 4 млн. сирийски бежанци, както и на около 300 000 афганистанци. Тя заяви, че няма да приема повече мигранти.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани