Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дали да не променим формулата на изчисление на заплатите на военнослужещите?

[post-views]
Дали да не променим формулата на изчисление на заплатите на военнослужещите?

 Спирдон СПИРДОНОВ

Този въпрос поставя министърът на отбраната Стефан Янев на колегите си на правителственото заседание при обсъждане на Законопроекта на държавния бюджет за 2022 г. Той припомня на колегите си, че заплатите на военнослужещите се формират на основата на определена в закона за бюджета база, която и за 2022 г. е 380 лв. И е наследена от времето, когато минималната работна заплата била 360 лв.

„В момента трябва да помислим от чисто политическа гледна точка дали ще променим този механизъм. Той вероятно ще премине през, първо, един много строг анализ от гледна точка дали да продължим да ползваме тази формула, или да преминем към базово заплащане, формиране на заплатите, което се базира на МРЗ, и автоматично през годините след това да вървим напред. Затова, защото критериите, които се използват в момента, и коефициентите са някак си от въздуха“, коментира министърът. Преди това той прави едно уточнение, което се отнася както за МО, така и за МВР. Когато говорим за личен състав, казва министърът, за повишаване на заплати и социален пакет за тези две министерства, трябва да имаме предвид, че става дума за хора от порядъка между 40 и 60 хил. души. Ние, продължава той, не говорим само за администрацията на съответните министерства, а за всички по списъка, защото тяхното заплащане е фиксирано по различни правила.

На второ място

министърът поставя въпроса, че Министерство на отбраната е по-особена администрация, по-особено министерство в сравнение с всички останали. На практика, казва той, то е един малък Министерски съвет, защото има собствена полиция, собствена образователна система, собствена система на здравеопазване и т.н.  В този смисъл решенията, които са общи за всички, трудно се прилагат по отношение на МО. В тази връзка са и исканията към министъра на финансите за увеличаване на определени разходи в бюджета, които дават малко повече свобода на военнообразователната система по отношение на инвестициите и на други плащания, които биха могли да се предвидят. Едното  е  социалният пакет.

„В Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи за военнослужещите и за хората в полицията, разбира се, има един определен ред, по който се дават едни необлагаеми пари, т.нар. пари, които са компенсация за храна, за ненормирано работно време и т.н. Тези пари, ако бъдат увеличени, те се увеличават за всички военнослужещи и полицаи“, обяснява министърът. В тази връзка той е имал разговор с вътрешния министър Бойко Рашков. Проблемът е, че според финансовия министър Асен Василев  увеличението на заплатите ще дойде, след като се направят съответните реформи. Съответните реформи в двете министерства обаче са много трудни, отбелязва министър Янев. И прогнозира, че с 50 или 100 лв., които се дават на всички, можем да постигнем някакъв ефект, но някакъв. Не смята, че ще е драстичен и основополагащ.

Третият въпрос

който поставя министър Янев, е по отношение на инвестиционната програма, включително и за големите проекти, които са залегнали в отделна графа в централния бюджет. Проблемът при тях е, подчертава той, че макар да са заложени като пари, ние нямаме инструменталната сигурност, че ще можем да ги изразходваме в рамките на годината. „Подготовката на такъв тип инвестиционни проекти до сключване на договора е много дълъг процес, който зависи от много фактори и не се случва в рамките на една календарна година, развива тезата си министърът. И отбелязва, че трябва да се търси нов механизъм, с който заложените пари за тази година да могат да се пренасят в следващата. Например това, което се прави като дългосрочни инвестиции по отношение на необходимостите на армията, да бъде в инвестиционен фонд, което да позволи предложените пари да се натрупват и да се харчат, когато е готов съответният проект. Иначе на база годишно планиране и опит за харчене много често се пропуска тази възможност и наличните пари в края на годината се харчат за други неща, по-незначителни.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че с тези бележки министърът на отбраната подкрепя предложения законопроект, но цели да информира министрите за проблемите.

Какви са коментарите на вицепремиера Асен Василев и премиера Кирил Петков?

Асен Василев: „Само два кратки коментара. Капиталовото бюджетиране в страната не е само в МО, а по принцип е, наистина, силно компрометирано от годишната рамка, от една страна, и от липсата на проектна готовност и фазиране, от друга страна. Така че като цяло Министерство на финансите следващите шест месеца ще работи да се направят изцяло нов капиталов бюджет и капиталова процедура, която да е многогодишна, и където всъщност да могат да бъдат залагани капиталовите проекти, така че да има устойчивост на финансирането във времето.

Що се отнася до реформите при преструктурирането в системите. С всяко от министерствата сме говорили да се огледа точно това и за което министър Янев говореше – начини на формиране на заплати, атестации, щатни бройки, нива на заплащане на различните отдели, специалности, така че те да са съобразени с пазара. И оптимизация, доколкото е възможно на процесите и заедно с Министерство на електронното управление и вицепремиерът по ефективно управление, където е възможно или споделени услуги, или компютъризация на процесите, така че да се подобри ефективността на хората, които работят, и съответно и тяхното заплащане“.

Кирил Петков: „Аз абсолютно подкрепям, че  [не е добра] практиката, когато капиталовият разход не може да се случи в тази година да се изхарчат парите за други цели, а реално тези инвестиции да не се случат и другата година да се започне всичко от начало. Наистина е сериозен въпрос особено с такива проекти, които отнемат 2–3 години. Така че да – изцяло подкрепям и аз да измислим начин, как тези средства да могат да вървят с проектите, а не да следват само бюджетния цикъл“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани