Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноинвалидите и военнопострадалите с конкретни предложения в социалната сфера

[post-views]
Военноинвалидите и военнопострадалите с конкретни предложения в социалната сфера

Ден преди да отбележи 107 години от своето учредяване (Б.р. – честването е утре от 10 ч. в ЦВК) Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите даде пресконференция в БТА. Картинката, обаче, съвсем не е празнична. Днес в България има 3915 военноинвалиди и военнопострадали. 2058 от тях са загубили здравето си по време на военна служба, а 1857 – близките си. 1106 от военноинвалидите са с 50-70 процента неработоспособност, 685 – със 71-90 процента, а 265 – с над 90 процента. От последните 154 не могат без чужда помощ. Те, обаче, не са равнопоставени в Закона за хората с увреждания. Вместо да получават месечно финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност, законът им е отредил – 25 процента. Юридическата сага е дълга и краят й трудно се вижда, става ясно от думите на юриста на Съюза Иван Сотиров. Два законодателни опита по време на 44-ото Народно събрание се оказват неуспешни. На този етап институциите са категорични, че всичко е наред. От началото на борбата 24 от тези военноинвалиди недочакаха желания резултат, посочи председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Той не е променил намерението си да стигне и до Европейския съд по правата на човека. Ще припомня, че през януари т.г.този въпрос беше поставен по време на парламентарен контрол на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. По наша информация народни представители работят по неговото решаване.

Ниските пенсии за военна инвалидност са другата тема, която занимава непрекъснато ръководството на Съюза. Разходите на държавата за тях през миналата година възлизат на 10, 2 млн. лв. Размерът на пенсиите са в зависимост от процента неработоспособност: от 50 до 70 процента – 171,02 лв.; от 71до 90 процента –  208.19 лв. и над 90 процента са 223,07 лв.  Размерът на пенсията за военна инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост. За поредна година от Съюза предлагат промяна в законодателството, като този процент бъде от линията на бедност.

Все по-сериозен става проблемът с военноинвалидите, които имат психични заболявания. Тези,     които нямат родители, стигат дори до кофите за боклук на улицата, за да се изхранват, каза Емил Гуджев, председател на Контролния съвет на Съюза на и столичното дружество „Военноинвалид“. Тази тревога бе изразена още от секретаря на Съюза и председател на дружеството в Плевен Илиян Христов, както и от председателите на дружества в  Бяла Слатина, Враца, Берковица и Бургас Венцислав Кюковски, Валентин Николов, Георги Гугов и Михаил Михов. В подготвения проект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите има залегнали решения и на този въпрос. В общ план се иска освидетелстването за установяване на военна инвалидност от 50 и над 50 процента намалена работоспособност да бъде пожизнено. Предлага се военноинвалидите и военнопострадалите да имат право на психическа помощ, като средствата са за сметка на държавния бюджет. И още – държавата да осигурява на тези военноинвалиди настаняване с предимство в специализираните заведения или асистенти и специализирана грижа за сметка на държавния бюджет.

Във връзка със законодателните промени от Съюза разчитат на изпълнение на Коалиционното споразумение за управление. В неговото приложение №15 е записано „Промяна в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите“.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани