Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Самсунг“ спира да ползва проруския символ Z за моделите си в балтийските страни

[post-views]

Южнокорейският технологичен гигант „Самсунг“ (Samsung) премахна буквата Z (Зет) от името на смартфоните си модел „Галакси Зет Фолд3 5 Джи“ (Galaxy Z Fold3 5G) и „Галакси Зет Флип3 5 Джи“ (Galaxy Z Flip3 5G) в трите балтийски страни – Латвия, Литва и Естония, съобщи специализираният технологичен сайт Джиесемарена (gsmarena.com).

Ходът не е официално обяснен от представители на компанията, но изглежда логичен – да разсее всяка връзка с продължаващата инвазия на Русия в Украйна, се посочва в публикацията, информира БТА.

На продуктовите страници за двата модела и на сайта на „Самсунг“ в трите балтийски държави липсва буквата Z в изображенията, но тя все още присъства в URL адреса (интернет адреса), което показва, че стъпката е предприета съвсем неотдавна.

В украинския уебсайт на компанията все още фигурира „Галакси Зет“ (Galaxy Z), но това вероятно ще бъде променено скоро.

Макар технологичната компания да разбира, че „подобна стратегия може да повлияе негативно на лидерската й позиция на руския пазар“, тя вероятно не може да пренебрегне нарастването на антируските настроения в общественото мнение на западните страни, коментира южнокорейската телевизия Ем Би Си, цитирана от ТАСС.

По-рано стана известно, че естонското правителство разработва законопроект за забрана на символите, „използвани за оправдаване на агресия“, който включва Георгиевската лента (символ на победата на СССР във Втората световна война) и буквата „Z“.

В Литва няколко депутати предложиха да се забрани носенето на Георгиевската лента, както и публичното излагане на буквата „Z“, а нарушителите да бъдат наказани с глоба от 300 до 500 евро.

Латинската буква е символ, откриван по руските нахлуващи военни сили, и доведе до спекулации какво е значението му, което засега остава неясно. Като близки до Русия и по география, и по история и култура, балтийските държави вероятно асоциират символа с Русия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани