Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по отбрана подкрепи признаването на наборната служба за действителен стаж

[post-views]

Министерството на отбраната и омбудсманът са „за“, министерствата на финансите, труда и социалната политика не са съгласни.

Да се промени разпоредбата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която определя какво е действителен стаж, предлагат Мустафа Карадайъ и група депутати. Т.е. за действителен стаж да се признава периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба. Това да се отнася и за част от лицата, които попадат в обхвата на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ). Законопроектът бе представен от д-р Хасан Адемов.Той бе подкрепен на първо четене от Комисията по отбрана с 8 гласа „за“ и 6 „въздържали се“.

В обхвата на своята компетентност, т.е. във връзка с наборна или мирновременна алтернативна служба, Министерството на отбраната подкрепя промените. Становището бе представено от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев. В него се посочва, че съгласно действащата норма на допълнителните разпоредби на КСО действителен стаж е действително изслуженото време по трудово или служебно правоотношение. Същото се отнася и за времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт , както и времето, през което  лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Друга разпоредба в КСО сочи, че за осигурителен стаж при пенсиониране се зачита  и периодът на наборната или мирновременната алтернативна служба, като за този период се внасят осигурителни вноски в размера за фонд „Пенсии“ за сметка на държавния бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията. Освен това в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж е регламентирано изрично, че времето на наборната военна служба се признава за осигурителен стаж при трета категория. От Министерството на отбраната смятат, че предвид изложеното би следвало наборната военна служба да се зачете за действителен осигурителен стаж. Посочва се още, че чрез изричното регламентиране на това обстоятелство в нарочна разпоредба ще се постигне яснота по прилагане на относимите законови норми. Като допълнителен аргумент се отбелязва наложената от съдебните състави на Шесто отделение на ВАС последователна и непротиворечива съдебна практика по тълкуването и прилагането на съответните разборедби в КСО.

Конкретният казус е свързан със законодателното изискване към днешна дата  за придобиване на право на пенсия по реда на чл. 68, ал. 3 – възраст 66 години и 10 месеца за мъже и жени, както и 15 години „Действителен осигурителен стаж“. Тази възможност имат право лицата, които не покриват общите изисквания по чл. 68 ал. 1 и ал.2. (Според разпоредбите на КСО през 2022 г., обясняват от социалното министерство, право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общите условия на чл. 68, ал. 1 и 2 се придобива при навършена възраст от 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете и осигурителен стаж 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете. Когато поради определени причини осигурените лица не са придобили този осигурителен стаж, но имат, не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете.)

Промените се подкрепят още в становище на Омбудсмана на Републиката, а министерствата на финансите, на труда и социалната политика са против.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани