Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО ще получава пари само за проекти, които се реализират през годината

[post-views]
Купили ли сме система „свой–чужд” по стандартите на НАТО?

Общите разходи по бюджета на Министерството на отбраната ще намаляват за сметка на увеличаването на средствата за отбрана в централния бюджет, предвижда приетата от правителството средносрочна прогноза за периода 2023–2025 г. Това е ново виждане в разпределението на разходите за отбрана.

Дали намалението е от капиталовите разходи на МО, или от издръжката на личния състав е въпросът, който народният представител полковник от запаса Александър (Сашо) Александров зададе на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния блицконтрол. „Отговорът всъщност е много прост. В бюджета на МО като капиталови разходи се залагат проекти, за които министерството е заявило, че има готовност да изпълни и да плати в съответната година“, каза Асен Василев. Ако няма такава готовност в текущата година, парите за определен проект ще са в централния бюджет. Имайки предвид ситуацията, сме предвидили доста буфери в централния бюджет, за да може да дадем средства на министерството за тези проекти, които се материализират, уточни вицепремиерът. Важно е, че няма да се пипат парите за личен състав, коментира Александров.

От средносрочната прогноза се вижда, че общите разходи по бюджета на МО намаляват от 1,882 млрд. лв. през тази година на 1,697 млрд. лв. през 2023 г. и не се променят през следващите години. За сметка на това нарастват общите разходи в централния бюджет за отбрана. За 2022 г. те са 483,2 млн. лв., но през следващите три години те се увеличават, съответно на 1,142 млрд. лв., 1,602 млрд. лв. и 1,816 млрд. лв.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани