Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Стоманен щит“ на полигон „Корен“

[post-views]
„Стоманен щит“ на полигон „Корен“

        

Артилеристи воюват в условия, близки до бойните

Днес на полигон „Корен” приключва тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) „Стоманен щит-22” под ръководството на командването на Сухопътните войски (СВ). То започна на 16 май. В него участват над 960 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк (основни обучавани), 2-ра механизирана бригада, 61-ва механизирана бригада, 101-ви алпийски полк, 55-и инженерен полк, 110-и логистичен полк, 59-и батальон за ЯХБЗ и Е и 78-и батальон за осигуряване. Използват се близо 270 броя бойна и специална техника.

Учението е на тема „Участие на артилерийски полк като група за

                       обща огнева поддръжка

в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“. Провежда се по общ условен сценарий, разработен от командването на СВ и пригоден за изпълнението на поставените цели и задачи. Обхваща дейностите по планиране, подготовка, развръщане и участие на 4-ти полк в отбранителна операция. Целта е усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на полка при задачи по огневата поддръжка на маневрените формирования.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е неговият заместник – бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на СВ полковник Васил Енчев.

На медийния ден на „Стоманен щит-22” способностите на дивизионите от 4-ти полк с командир полковник Красимир Ташев наблюдаваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

                           Бойни стрелби

проведоха артилерийският дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20, дивизионът 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” и противотанковият дивизион с управляем ракетен комплекс (ПТУРК) „Конкурс”, а тактически действия показа 301-ви артилерийско-технически дивизион. Ръководител на стрелбата бе полковник Петър Кръстанов – началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Командването на СВ”.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев определи резултатите на военнослужещите като отлични и благодари на командването на СВ за подготовката и провеждането на „Стоманен щит-22”. И подчерта, че ученията на Българската армия са насочени основно към поддържането и усъвършенстването на вече придобитите способности и постигането на нови, като целта е защитата на държавата и изпълнението на задачите в коалиционен формат. Също така много важно е, че привлечените формирования създават реализъм на провеждащото се учение.

Като артилерист ми е много приятно да се видя с колегите, с които съм имал честта да служа. Те се стараят да вкарват нещо ново, има някои новопридобити радарни и безпилотни системи, заяви заместник-началникът на отбраната. Той допълни, че сега използваните са добре поддържани и усвоени, но са минали времето си,

               необходима е модернизация

на съществуващите и придобиването на нови системи. Накрая генерал-лейтенант Илиев уточни, че ТУБС „Стоманен щит-22“ е планирано още от миналата година и няма пряка връзка с войната в Украйна, но то заема мястото си сред дейностите по възпиране и отбрана.

Според командира на СВ генерал-майор Михаил Попов изпълнението на целите до момента дава увереност за добри резултати в края на учението. И изрази своето удовлетворение от показаното от командването и щаба на 4-ти артилерийски полк при планирането и изпълнението на отделните етапи на учението.
Заместник-командирът на СВ бригаден генерал Николай Караиванов обяви, че през есента предстои голямото учение „Балкан-22”. То ще се провежда едновременно на полигоните „Корен”, „Ново село” и „Сливница”, а ще бъде ръководено и командвано от София.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани