Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

20 курсанти управляваха Морското училище за ден

[post-views]
20 курсанти  управляваха Морското училище за ден

За четвърта поредна година випускниците на ВВМУ заеха ръководните позиции

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се състоя утвърдилият се вече като традиционен Ден на курсантското управление. За четвърта поредна година курсантите випускници заеха ръководните позиции в Морското училище и станаха дубльор-началници на отделите и службите. Дубльор на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров тази година бе мичман курсант Павел Костадинов, който през последните години е и единственият пълен отличник сред курсантите във флотската Алма матер.

В церемонията по поставяне на началото на Деня на курсантското управление взеха участие началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, генерали, офицери, ректори на партньорски висши учебни заведения и представители на местната власт. Гостуваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и от двата факултета на Националния военен университет „Васил Левски“.

В тържествения военен ритуал за Деня на курсантското управление и предаването на „курсовката“ участваха и курсанти от Румъния и Северна Македония, които са обучаеми във ВВМУ по програма „Еразъм“.

След символичното приемане на морската офицерска сабя – символ на началника на ВВМУ, мичман курсант Костадинов стана легитимен началник на училището в рамките на един ден. Заедно с него още 19 курсанти – петокурсници, поеха управлението на флотската Алма матер. Те започнаха работа в различните отдели и звена. Дубльор-началниците се запознаха с всекидневните дейности и задачи на ръководството на Морското училище. Това е етап от тяхното изграждане и като лидери – висококвалифицирани кадри за ВМС.

По-късно през деня дубльор-началниците участваха и в разширен Ректорски съвет, на който заедно с титулярите бяха обсъдени възможности и решения по въпроси, свързани с курсантския живот, учебната дейност и др. В курсантския учебен батальон се състоя още един ритуал, свързан с „курсовката“. В тържествена обстановка досегашните младши командири в курсантските подразделения „предадоха щафетата“ на новоназначените свои приемници от следващите курсове. Денят завърши с празничен курсантски бал на територията на училището. Дами курсанти смело поведоха правото хоро и вдигнаха тонуса на всички участници в бала, който бе последен за випускниците от пети курс. Денят на курсантското управление е традиция в Морското училище, която датира от 1967 г., а през 2019 г. ритуалът е възобновен. В този празничен ден курсантите випускници предават символа – „курсовката“ с пет нашивки, на следващия випуск – четвъртокурсниците. На випускниците предстоят държавни изпити и стаж във формированията на ВМС. А четвъртокурсниците правят първите си крачки като старши випуск в Морското училище с всичките произтичащи от това права и отговорности.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани