Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още двама руски войници се признаха за виновни пред съд в Украйна

[post-views]
Още двама руски войници се признаха за виновни пред съд в Украйна

Двама заловени руски войници се признаха за виновни за обстрел на град в Източна Украйна по време на втория процес за военни престъпления, съобщава „Ройтерс“.

На съдебното заседание в Котелевския районен съд в Централна Украйна прокуратурата поиска Александър Бобикин и Александър Иванов да бъдат осъдени на по 12 години затвор за нарушаване на законите на войната.

Защитата пледира за снизходителност, заявявайки, че двамата войници са изпълнявали заповеди и са се покаяли.

Бобикин и Иванов признаха, че са били в артилерийска част, която е стреляла по цели в Харковска област в Украйна от руската Белгородска област. Обстрелът е унищожил учебно заведение в град Дърхачи, съобщиха от прокуратурата.

Военнослужещите са били заловени след преминаване на границата и продължаване на обстрела.

„Аз съм напълно виновен за престъпленията, в които съм обвинен. Ние стреляхме по Украйна от Русия“, заяви Бобикин пред съда по време на заседанието.

С молба да не му бъде дадена максималната присъда, Иванов каза: „Разкайвам се и моля за намаляване на присъдата“.

Изслушването продължи по-малко от час. Съдебното решение се очаква на 31 май.

В понеделник украински съд осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен. Русия заяви, че няма информация за процеса и отсъствието на дипломатическа мисия в Украйна ограничава способността й да оказва помощ.

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления.

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани