Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Големите мечтатели на гости при бойните пилоти

[post-views]
Големите мечтатели на гости при бойните пилоти

Над 2000 деца и тийнейджъри „превзеха” 17 военни формирования, за да се докоснат до българските воини и техните бойни оръжия.

Българските деца се почувстваха „специални” в Деня на детето – 1 юни, и „атакуваха” общо 17 поделения на армията ни. Там те се докоснаха до българските воини и тяхната бойна техника и оръжия. Гледаха през окуляра на картечници и ракетни комплекси „Стрела” в поделенията на Сухопътните войски, катереха се като опитни алпинисти, дори изучаваха пещери при командосите от Силите за специални операции в Пловдив. Най-големите мечтатели обаче запазиха деня си, за да отидат в три авиобази – Безмер, Враждебна и Долна Митрополия.

rpt

6-годишният Никола Занев за втора поредна година пропътува разстоянието от София до Безмер, за да види на живо кумирите си от местната авиобаза и любимите си Су-25. Над 200 деца от Ямбол бяха в авиобазата, където бяха посрещнати с много балони, цветни тебешири и уникална водна арка с отблясъците на дъгата. След това повече от 50 деца рисуваха на асфалта, но все пак най-красив самолет нарисува малката Сияна – един още непорасъл бъдещ пилот. Но пък наградата си заслужаваше – огромно хвърчило орел.

По-големите батковци и каки стреляха с автомат и картечница. Всеки опита каквото му е кеф – от оранжевата летателна екипировка за море, пилотни шлемове, бронежилетки. Най-щастливи все пак бяха двама пилоти капитани, които за първи път доведоха на родното си летище две малки красиви бебета.  Кап. Никола Марин държеше в ръцете си първородната си дъщеря Александра Марин, която е само на 3,5 месеца, но пък вече се кипри с яке с надпис „Моят татко е пилот”. Неговият съвипускник капитан Вълко Христов също се похвали с дъщеря си – 1-годишната Никол.

Във Враждебна софийските деца бяха се накачулили по транспортните спартани, чешките L-410 и пилатусите. Около тях бяха почти всички военни от авиобазата, които им показваха различни оръжия и дори ги вкараха в огромния корем на италианската машина. В кабината на един от трите спартана ги развличаше старши лейтенант Калоян Атанасов, на когото тепърва предстои курс за приучване към машината, след като досега е пилотирал L-410.

Над 250 деца, ученици, семейства с малки деца и бебета от Плевен и София дойдоха в Долна Митрополия. Първи към един от самолетите L-39 се втурнаха учениците от 11. клас в Долни Дъбник. Но изведнъж проехтя гласът на една от девойките. „Никой да не се качва преди Митко, да не му взимаме късмета”, вика тя. Митко влиза първи в кабината и гали метала по полукрилото. Още отсега той знае, че догодина през есента ще кандидатства в Долна Митрополия и ще стане военен пилот. Той е само един от хилядите „големи мечтатели”, които искат да усетят прилива на адреналин около военните летящи птици.

Най-ново

Единична публикация

Избрани