Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И логистиците решаваха боя

[post-views]
И логистиците решаваха боя

Цончо ДРАГАНСКИ

На учението „Стоманен щит-22” на „Корен” бяха използвани индивидуални пакети за храна на военнослужещите.

„Логистиката е всичко, върху което един командир може да стъпи и да развие своите намерения по време на кризи и воденето на операции от различен характер, пък и за каквато и да било друга дейност. Тя е нашата основа за изпълнение на задачите. За работата на логистиците фелдмаршал Ромел казва, че офицерите планират, войниците изпълняват, а логистиците определят кой ще победи. Генерал Айзенхауер споделя, че не е трудно да се посочат редица кампании и операции, които са били спечелени или загубени поради дейността на логистиците. Генерал Шварцкопф формулира следната сентенция: „Дилетантите се занимават със стратегии, а професионалистите – с логистика”.

Това заяви преди години в интервю за в. „Българска армия” офицер, току-що станал първенец на випуска от магистърската програма „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на Военната ни академия.

Спомних си за тези думи по време на тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) „Стоманен щит-22” на полигон „Корен” под ръководството на командването на Сухопътните войски (СВ). Как бе организирано  логистичното осигуряване на това учение и какво бе характерно за него? Отговорите на тези въпроси дадоха

полковник Илиян Върбанов – началник на сектор „Осигуряване с продоволствия, вещево имущество и гориво-смазочни материали” в Командването на СВ и главният експерт в този сектор подполковник Георги Нейков.

Логистичното осигуряване на ТУБС „Стоманен щит-22” бе организирано съгласно утвърдените планове и анекси към оперативния план за използване на войските.

Основните

                               цели и задачи

които стояха пред органите и логистичните формирования, бяха обща поддръжка в отделните направления на логистичните функции. А те са –  настаняване, хранене, комунално-битово осигуряване, осигуряване и снабдяване с гориво-смазочни материали и осигуряване с бойни припаси в отделните фази на учението, каза в началото на разговора ни полковник Върбанов и описа накратко отделните направления.

Настаняването на това учение се извърши в стационарни условия за отделни формирования, а за 4-ти артилерийски полк – изцяло на полеви условия. Личният състав и формированията бяха осигурени с необходимото лагерно, походно и палатъчно имущество, образци модулни системи за спане и походни легла, както и индивидуална екипировка от нов образец.

Храненето бе организирано по два способа – с индивидуални пакети за храна и осигуряване на топла храна от стационарния хранителен блок. Основните моменти, в които се използваха индивидуални пакети за храна, това бе при провеждането на самото учение, когато формированията заемаха огневите позиции. Тези пакети имаха за цел да осигурят необходимото количество храна, както количествено, така и в калорийно отношение, за да постигнат необходимия баланс за човешкия организъм. Използват се в условия, в които военнослужещият няма възможност да е в стационарни полеви условия, и в отделни случаи при изпълнение на специални операции, когато той не може да се завърне в пунктовете за постоянна дислокация.

                               Осигуряването

с бойни припаси и гориво-смазочни материали се извършваше със сили и средства на 4-ти артилерийски полк. В допълнение и при необходимост бяха отделени и съсредоточени сили и средства на 110-и логистичен полк за попълване на необходимите количества в края на всеки боен ден.

Медицинското осигуряване бе организирано като цяло със сили и средства на 4-ти артилерийски полк, усилени с лекар от ВМА – Пловдив, сили и средства на останалите формирования, които участваха самостоятелно в определени райони, както и сили и средства на административния район на учебен полигон „Корен”.

Координационните дейности бяха възложени на лекар от състава на 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада. Той координира действията на всички медицински органи на останалите военни формирования, участващи в учението.

Имахме и способности за евакуация на повредена техника. Ако това се бе наложило, щяха да се  използват сили и средства на 4-ти полк и допълнителни от 110-и логистичен полк, обясни още полковник Илиян Върбанов.

Подполковник Георги Нейков отговаряше за реалното осигуряване на ТУБС. Той се спря най-вече на индивидуалния пакет за храна  (ИПХр), който предизвикаше голям интерес сред военнослужещите на полигона. Този пакет е

                          добра алтернатива

за осигуряване на военнослужещите с храна, когато е невъзможно доволствието с топла храна по различни причини и се явява усъвършенстван вариант на използваните преди време в Българската армия дажбени комплекти №1, №2 и №3.

По принцип ИПХр е предназначен за осигуряване на лицата от състава на декларираните военни формирования за участие в операции/мисии на НАТО и/или на Европейския съюз извън територията на страната в рамките на 2–3 денонощия и при опресняване на запасите – за осигуряване на правоимащите лица при занятия, учения, тренировки, лагери, носене на дежурства и други специфични дейности с продължителност над 12 часа.

С него се осигурява храненето на един правоимащ за един ден в съответствие  с индивидуалните му потребности на организма и съдържа компоненти за закуска, обяд и вечеря с различни менюта в обща опаковка от PVC.

Какво е правното основание за използване на пакета? През 2021 г. СВ е инициирал необходимите документи за разработване на техническа спецификация на ИПХр в съответствие с изискванията и стандартите на НАТО.

Правното основание за използване на ИПХр е Наредба Н-5 от 2 април 2015 г., където е посочен неговият препоръчителен състав.

Използваните в момента ИПХр във формированията на СВ са разработени основно от 110-и логистичен полк  и с тях се цели да се покрият денонощните потребности на военнослужещите от основни хранителни вещества в съотношение – протеини 13%, мазнини до 35% и въглехидрати 45–65% и осигури енергия не по-малко от 3600 ккал за пълноценно възстановяване на военнослужещия.

ИПХр е конфигуриран с традиционни български ястия в консервирани месни, рибни и растителни ястия, млечни продукти, плодове, зеленчуци, разтворими напитки, сладкарски изделия, ядки и др. И се спазват заповяданите с МЗ № ОХ 1089 от 30.11. 2021 г. размери на паричните стойности на приложенията за полагащата се безплатна храна и добавки към нея, както и утвърдени енергийни и веществени нормативи за балансирано хранене.

Приготвянето на ИПХр в СВ е организирано чрез разкритите във военните формирования столове за хранене срещу заплащане на разходите. Трябва да се отбележи фактът, че това предизвиква ограничения, защото мнението на експертите от СВ е, че към пакета задължително следва да се заложат средства за затопляне на храната (полеви котлон, спиртник, газов котлон или др.), за което към момента финансовата рамка не позволява това.

Какви още са

                             предимствата

на ИПХр? Пакетът е с малка маса и тегло до 2,5 кг, лесна е експлоатацията му, има възможност за подгряване и запазването на хранително-вкусовите качества на ястията (от минус 15 градуса до плюс 40 градуса). Важно е също, че общата му опаковка го предпазва от повреждане при транспортиране и влияние на околната среда, чрез повишена влажност, дъжд, замърсяване, насекоми и слънце и не уврежда околната среда. Той може да се транспортира в тактическата раница на военнослужещия.

А усъвършенстването на ИПХр е свързано с неговото окомплектоване с опис, инструкции и сертификати за качество и годност на изделията в него съгласно Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните от 2014 г. и Закона за храните с използване на продукти, щадящи околната среда.

Затова е в ход изпълнението на

                            научен проект

на тема „Изследване на качествените, количествените и калорийните параметри, необходими за изработването на индивидуален хранителен пакет на войника”, който има за цел придобиване на способности по осигуряване на изхранването на военнослужещите по време на мисия. Той е на етап събиране, обработване и анализ на придобитата информация за ИПХр на военнослужещите, съобразен със сезоните, климатичните области, религиозните убеждения и др.

До края на годината предстои и провеждане на войскови изпитания на разработените варианти ИПХр с отделни формирования от видовете въоръжени сили, като основно те ще са от СВ. С реализацията на проекта, заключи подполковник Георги Нейков, ще се даде възможност за придобиване на разнообразни по своя хранителен състав индивидуални пакети за храна, които да удовлетворяват нуждите на военнослужещите от Българската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани