Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посланикът на Кралство Камбоджа поздрави българските миротворци

[post-views]
Посланикът на Кралство Камбоджа поздрави българските миротворци

ЗавторипътвСофиябеотбелязанСветовниятденнамироопазващитесилинаООН– 29 май.

Посланикът на Кралство Камбоджа у нас Негово Превъзходителство Тхай Чун лично дойде във Военния мавзолей-костница в столицата, за да приветства българските участници в мироопазващите сили на ООН. От името на народа и правителството на Камбоджа изразявам нашата признателност към смелите български военнослужещи, изпратени на благородна мисия на ООН в нашата страна през 1992–1993 г., каза той. Те, подчерта посланикът, имат съществен принос за днешната стабилност в моята страна.

Паметното събитие бе организирано от Асоциацията на българските ветерани миротворци. Това се случва за втори път в историята на България, каза нейният председател полковник от запаса Стефан Давидов. В ритуала се включиха десетки миротворци и техни близки. Министерството на отбраната бе представено от Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, а Българската армия – от полковник Юлиян Петров – заместник-началник на Щаба на СКС по ресурсите. Там бе и полковник от запаса Дечко Иванов, който тогава като майор от Генералния щаб има пряко участие в подготовката на мисията ни в Камбоджа, от чието начало на 4 май се навършиха 30 години. По това време, сподели той, в отдел „Сини каски“ активно работеше сегашният министър на външните работи Теодора Генчовска.

Участниците поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на загиналите техни другари по време на мисиите в Камбоджа и Ирак. Там са изписани имената на 11 загинали в Камбджа през 1992–1993 г. и 13-ти в Ирак през 2003–2008 г.

На 29 май 1948 г. е създадена първата Организация на ООН за надзор на примирието за наблюдение на прекратяването на огъня след арабскоизраелската война. По същество това е първата миротворческа мисия на ООН. През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят, подчерта полк. Давидов. Той припомни, че това е станало по предложение на организацията на миротворците в Украйна. Три десетилетия след първата ни мисия под флага на ООН нашите миротворци продължават да поддържат връзки с Камбоджа. Преди месец техни представители са ремонтирали параклиса „Св. Георги Победоносец”, построен в двора на бившето ни  посолство в Пном Пен в памет на загиналите български воини.

Докато преди 30 години Вие ни помогнахте, днес Камбоджа също допринася за поддържането на мира и сигурността по света, отбеляза още Негово Превъзходителство. От 2006 до 2022 г., продължи той, сме изпратили 8302 души в 11 мироопазващи мисии на ООН в 9 държави, включително в Судан, Южен Судан, Чад, Централна Африка, Ливан, Кипър, Сирия, Мали и Йемен. В момента 801 камбоджански войници, от които 118 жени, осигуряват мира в Южен Судан, Ливан, Кипър, Сирия, Мали и Ливан.

Снимка – Камбоджа -1

 Посланикът на Кралство Камбоджа у нас Негово Превъзходителство Тхай Чун благодари за приноса на Българската армия за установяването на мира в неговата страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани