Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва е готова да помогне на Армения и Азербайджан с договарянето на мир, заяви Лавров

[post-views]
Лавров: Западът се държи опасно; снабдява със смъртоносни оръжия Украйна

Москва е готова да помогне на Армения и Азербайджан с договарянето на мир, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

„Готови сме да помогнем за подписването на мирен договор между Ереван и Баку“, каза Лавров на пресконференция в арменската столица, където се срещна с арменския външен министър Арарат Мирзоян.

„Процесът е в ход и ние вече сме готови да участваме в него като медиатори, като съветници“, изтъкна руският министър.

Русия отправя предложението да бъде посредник на фона на усилията на Европейския съюз да играе първостепенна роля в процеса на нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан.

Москва гледа на дипломатическата инициатива на Брюксел като на намеса в делата на Кавказкия регион, който е възприеман от Русия като част от нейната собствена сфера на влияние, отбелязва Франс прес.

През последните месеци арменският премиер Никол Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев се срещнаха два пъти в Брюксел, за да обсъдят евентуален мирен договор, като ролята на медиатор играеше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Идния месец е предвидена още една такава среща, заяви Мишел.

Подписването на мирен договор би означавало официално слагане на край на конфликта между Армения и Азербайджан след военните действия през 2020 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани