Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВУ „Васил Левски“ ще има три факултета

[post-views]
Националният военен университет „Васил Левски“ ще празнува на 14 юни

 Двата са във Велико Търново, а другият – в Шумен

Народното събрание гласува решение за преобразуване на факултета със седалище в гр. Велико Търново на Национален военен университет (НВУ)  „Васил Левски“.  Депутатите подкрепиха предложението на правителството в района на университета в старата столица да има в два факултета с наименования, съответно „Сигурност и отбрана“ и „Логистика и технологии“. Те имат необходимата учебно-материална, техническа, полигонна база и инфраструктура. Няма промени по отношение на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ, който се намира в Шумен.

Проектът за преобразуването има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация от април 2020 г. След закриването на факултет „Авиационен“ и възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ НВУ остана с два факултета, което не съответства на наложилите се стандарти и критерии за наименованието „университет“ и неговото функциониране и съществуване.

В новите  звена ще се провежда обучение на курсанти по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“ в професионално направление „Военно дело“ и на студенти по други специалности и професионални направления, по които университета има получена акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. В решението изрично се посочва, че курсантите и студентите от преобразувания факултет ще продължат своето обучение по специалностите, по които са приети. Така се гарантират правата им.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани