Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Песков: Русия не може да направи много за ремонта на „Северен поток 1“

[post-views]
Песков: Русия не може да направи много за ремонта на „Северен поток 1“

Русия не може да направи много за да помогне за спешните ремонти на неизправното оборудване на газопровода „Северен поток 1“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на спада в производството и износа на „Газпром“, предава Ройтерс.

Русия намали доставките на газ през „Северен поток 1“, нейния основен газопровод за Европа, само до 20% от капацитета миналата седмица, заявявайки, че турбина, изпратена в Канада за поддръжка, не е била върната и друга турбина също се нуждае от ремонт.

Това сигнализира за задълбочаване на спора, в който Москва посочи проблеми с турбините като причина за прекъсване на доставките на газ през газопровода „Северен поток 1“.

„Има неизправности, които изискват спешен ремонт, и има определени изкуствени затруднения, причинени от санкциите“, каза Песков.

„Тази ситуация трябва да се коригира и Русия има малко възможности да помогне в това“, добави той.

Германската Siemens Energy, производител на турбините, заяви, че не е имала достъп до турбините на място и не е получила никакви доклади за повреди от „Газпром“ и затова приема, че турбините работят нормално.

Газопроводът „Северен поток 1“, някога символ на енергийното сътрудничество между най-голямата икономика в Европа Германия и Русия, е сред няколко маршрута, които транспортират руски газ до Европа.

Припомняме, че руският държавен газов гигант „Газпром“ намали доставките на газ през газопровода „Северен поток 1“ за Германия с 60% през юни, позовавайки се на технически проблеми, след като турбина, която Siemens изпрати в Канада за основен ремонт, не можа да бъде върната поради санкции. Канада и Германия сключиха сделка за връщане на турбината, но след това „Газпром“ обяви, че все още не е получил съответните документи.

Друг основен маршрут е тръбопроводът „Ямал-Европа“, който работи в реверсивен режим, за да транспортира газ от Германия до Полша, а износът през Украйна също е на намалени нива, след като Киев затвори един от двата пропускателни пункта от Русия, който се намира на територии, които не са под контрола на Киев на фона на военния конфликт.

В резултат на това добивът на газ от „Газпром“ е намалял с 12% до 262,4 милиарда кубически метра от януари до юли, а износът за страни извън ОНД е намалял с 35% до 75,3 милиарда кубически метра спрямо същия период преди година, съобщи руската държавна газова компания

Миналия месец добивът на „Газпром“ е бил с 35,8% по-нисък на годишна база в сравнение с годишен спад от 30,4% предходния месец, каза Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank, в своя Telegram канал MMI, а износът е намалял с 58,4% спрямо юни.

„Русия няма да може да компенсира загубата на европейския пазар, като доставя за Китай“, каза Суворов, добавяйки, че „Газпром“ е доставил 10,4 милиарда кубични метра в Китай миналата година.

В понеделник „Газпром“ заяви, че доставките за Китай чрез тръбопровода „Силата на Сибир“ са се увеличили с 61%, без да предостави цифри.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани