Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Авиационните шушулки

Компанията „Логос Технолоджис“ демонстрира електронната капсула или т. нар. шушулка  Black Kite („Черно хвърчило“) за въздушно наблюдение на огромни пространства през деня и нощта. Нашите читатели вече бяха информирани за капсулата „Сърдито коте“, която се прикачва на многоцелевите изтребители за водене на електронна война.

Черното хвърчило се показва за първи път от компанията и основното му предназначение е широко обхватното наблюдение за целите на отбраната и охраната на границите на САЩ.  На практика това е система за широкообхватно изображение на движение (WAMI).

Компанията „Логос Технолоджис“ е пионер в създаването на

системи за „Широкообхватни изображения на движение“(WAMI), които служат за наблюдение и събиране на разузнавателна информация, като използват специализиран софтуер и специална мощна камера за наблюдение от въздуха.

Системите WAMI могат продължително време да откриват, да наблюдават и проследяват придвижването на стотици хора и превозни средства, движещи се на открито, на площ с размери на град, чийто диаметър се измерва с километри. По тази причина WAMI се наричат системи за широкообхватно постоянно наблюдение или системи за широкообхватно въздушно наблюдение. Сензорът WAMI, наречен в нашия случай Черно хвърчило, показва цялата зона на наблюдение в реално време. Едновременно с това записва и архивира изображенията в база данни за анализ в реално време, като данните могат да служат и за съдебномедицинска експертиза. Операторите могат да използват записаните на живо изображения, за да забележат дейности, които иначе са пропуснати от стандартните видеокамери с по-малко зрително поле. Да анализират тези дейности в съответния контекст и да отделят заплахите от нормалните модели на поведение.

Основните потребители на Черните хвърчила са армията и службите по сигурността. Те ги използват за нуждите на отбраната, охрана на границите, както казахме, и борбата с тероризма. Хвърчилата могат да бъдат много полезни и при бедствия и аварии, защита на дивата природа и в правораздавателната система.

Черното хвърчило тежи 17, 2 кг и се монтира под крилата и на безпилотни летателни системи. Морският вариант на хвърчилото е разработен за американските морски дронове  RQ-21A. Шушулката лети на много широк спектър от дронове и пилотирани самолети и хеликоптери. В реално време може да наблюдава площ от 12 квадратни километра – ден и нощ, независимо дали е монтирана отвътре или отвън на летателното средство. Изображението може и да се приближава така, че да се разглеждат детайли от наблюдаваната повърхност. Black Kite събира и съхранява записаните изображения до 12 часа, което позволява на съдебните експерти „да връщат лентата назад“ и да разкриват връзки между места, хора и събития.

„Черното хвърчило“ е изключително ефективно в мисиите за „Разузнаване, наблюдение и рекогносцировка“ (ISR). Командирите имат възможност да събират информация за врага, да наблюдават поведението му и придвижването му. Както се изразяват експертите, това им дава „три крачки преднина“ пред противника. И им предоставя достатъчно информация да планират битките на бойното поле.

Призрачни видения или кучета роботи

Роботът Ghost Vision 60 (Призрачно видение) е четирикрака наземна движеща се система, разработена от компанията Ghost Robotics. Призрачното видение наистина по дизайн прилича на куче. Това метално куче изпълнява много функции, свързани с проверки от разстояние, разузнаване, наблюдение, картографиране, разпределяне на комуникации, охрана и гарантиране на сигурност.

Според военните експерти хибридните военни екипи, формирани от войници и автономни роботизирани системи, представляват технологичното бъдеще на отбранителните операции. В бъдеще взаимодействието между човека и робота на бойното поле трябва да стане система. В настоящето все още не е.

От компанията поясняват, че кучето робот „Призрачно видение“ технологично е с отворена архитектура, така че да може да се пригажда съобразно целите и задачите, които му се поставят било в градска, било в природна среда. При него има една особеност. Дори да попадне в непозната среда, където трябва да се катери по наклон, ако сензорите на „кучето“ в един момент не си свършат работата, то се връща назад и започва отначало, докато успее. Особено подходящо е за охрана на летища. Пригодно е и за случаи, при които то може да отиде напред и да разузнае обстановката, а боецът да остане в безопасната зона. Роботът тежи 51 кг и работи в температурния диапазон от -45 до +55 градуса по Целзий. Предлага пълно видеонаблюдение на 360 градуса. Максималната му скорост на придвижване е 3 м/сек, батериите му издържат 3 ч и може да измине разстояние от 10 км. „Призрачното видение“ има и въоръжен вариант и може да стреля точно.

Малък самолет с

големи възможности

Американската компания „Боинг“ и южноафриканската „Парамаунт Груп“ създадоха двуместен лек самолет с високо поставено неподвижно крило, известен като Mwari. Името е взето от африканската митология и означава „всемогъщо и всевиждащо същество“.

Бойната версия на този малък самолет има доста големи възможности. Повишени са му способностите за разузнаване, наблюдение и рекогносцировка (ISR). Може да се оборудва с различни модерни оръжейни системи. Подходящ е дори и за леки, бързи и опасни атаки срещу противника.

Самолетът се предлага в различни версии – граждански, полицейски, бойни. Има тренировъчен и охранителен вариант. Дълъг е 10, 5 м, има тегло при излитане 4, 4 т и максимална скорост 504 км/ч. С пълен полезен товар от 800 кг му е необходима 550 м писта за излитане. Максималната му издръжливост във въздуха е 7, 5 ч.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани