Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модернизацията на Сухопътните войски е наложителна

[post-views]
Събрание по случай празника на Сухопътни войски се проведе във ВА  „Г.С. Раковски“

Това бе водеща тема в приветствията и словата на празника на пехотата

Модернизацията на Сухопътните войски е наложителна

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници,    

госпожи и господа цивилни служители, имам честта и удоволствието от името на ръководството на Сухопътните войски и лично от свое име да поздравя целия личен състав по повод на празника на Сухопътните войски – 19 ноември!

Българската историческа памет пази спомена за личности и събития, станали емблематични за силата и устрема на нашия дух. Те са повод за национална гордост и самочувствие, символ на воинска чест и достойнство.

Ежегодното честване на 19 ноември е ярък израз на преклонение пред подвига на българските воини, пролели кръвта си по бойните полета на пет войни.

Почит и уважение заслужават не само богатата и славната история на нашите Сухопътни войски, но и тяхното съвременно развитие, превръщането им във важен фактор на надеждност за страната ни, както и техния принос за укрепването на мира и сигурността по света.

Честит празник!

Генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски

Правим всичко възможно заедно с военното ръководство Сухопътните войски (СВ) да бъдат оборудвани в пълна степен, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той участва в тържественото отбелязване на 137 години от победата на Българската армия при Сливница и бойния празник на пехотата – 19 ноември, и приветства военнослужещи. Честването се проведе във Военна академия „Георги С. Раковски“. Министърът припомни решенията през последните години на Консултативния съвет за национална сигурност основните проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили да се движат паралелно. За мое голямо съжаление, каза той, този на Сухопътните войски изостана много. Надявам се заедно да го реализираме, подчерта министърът. Според него е срамно Сухопътните войски да не бъдат оборудвани, да не получат всичко необходимо – не само модернизирани танкове, бронежилетки, а нови бойни машини на пехотата, гаубици и системи за ПВО. Той използва присъствието на председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев, за да призове нашите политици най-после да помислят за Българската армия. Време е, каза министърът.

В началото на тържеството, приветствайки участниците, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, след като проследи славната история на войската ни и днешните успехи в подготовката, изрази мнение, че България не се грижи достатъчно за своите защитници. Видимите резултати от модернизацията на нашите войски са много, много малко, отбеляза той. Подчерта обаче, че все още е умерен оптимист и вярва, че последните действия на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната ще доведат до така чаканото начало на модернизацията на Сухопътните войски. Като благодари на военнослужещите, техните семейства и ветераните, генерал-майор Попов заяви: „Ние, Сухопътните войски, сме подготвени и готови да защитим България!“.

Както винаги съм казвал, Сухопътните войски продължават да вдъхват увереност, постави акцента в своето приветствие началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Аз, каза той, съм твърдо уверен в успеха на модернизацията им и, за да аргументира позицията си, изброи всички отговорни задачи, които са изпълнени с успех през годината, включително при наводненията, на границата, изграждането на Многонационалната бойна група, ученията и др. Оказа се например, посочи началникът на отбраната, че само на Сухопътните войски може да се има доверие за извършване на неотложните възстановителни дейности на оградата на границата. „Не шумим, но работим!“, това е девизът на Сухопътните войски, заяви началникът на отбраната. 

Днешната обстановка, каза адмирал Ефтимов, изисква от нас готовност и повече способности. Готовността я имаме още от 24 февруари, уточни той. Що се отнася за модернизацията, началникът на отбраната припомни, че проектът за бойните бронирани машини беше спрян и то официално още през април–май 2020 г. Щабът на отбраната, Сухопътните войски правихме анализи на резултатите от първия цикъл на проекта, докладвахме на политическото ръководство и предлагаме да продължим, подчерта адмирал Ефтимов. Със сегашното ръководство обаче, отбеляза той, казахме какво е положението и се намери политическа воля проектът да продължи. Началникът на отбраната е оптимист, защото са залегнали срокове, изпратени са искания за информация, ще се получат отговорите, ще се анализират и т.н. Когато има комбинация между политическа воля и военна експертиза, нещата могат да се случат, стана ясно от думите на началника на отбраната. И това не се отнася само за този проект, а за останалите, които са включени в Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, която вече е парламентът.

Днес Сухопътните войски са модерен вид въоръжени сили, съхранили най-доброто от славните вековни традиции, непоколебим защитник на суверенитета и териториалната цялост на България, се посочва в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, прочетен от неговия съветник по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Хиляди мъже и жени служат всеотдайно и високопрофесионално в техните редици и допринасят за изпълнение на трите мисии на Въоръжените сили, подчертава държавният глава. 

Министърът на отбраната и началникът на отбраната наградиха военнослужещи от формированията. За заслуги и принос към развитието на Сухопътните войски министърът удостои с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант за офицери,  генерал-лейтенант от запаса Стефан Василев. В празника се включиха още заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, генерали и офицери, представители на БПЦ, ветерани от Сухопътните войски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани