Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При буря платиката кълве страхотно

[post-views]
При буря платиката кълве страхотно

Платиката е особено желан за рибаря трофей. Но не е така лесно да се хване тази внимателна и съобразителна риба.
Ако пасажът заподозре нещо неприятно, може за дълго да изостави мястото с храна. Той може да се издигне на по-високо водно равнище и с часове да не проявява никакъв интерес към храната. При лов на платика такъмите трябва да бъдат добре нагласени, а движенията – точни и внимателни.

Старайте се да избягвате всякакъв шум. Независимо дали ловите от лодка или на брега, желателно е да правите това сам. От брега можете да ловите заедно с приятел, но в лодката вторият човек е значителна пречка.
Решаващо значение има и изборът на място. Обикновено платиката предпочита дълбоките ями (от 5 до 15 м и повече) с умерено течение и глинесто или леко тинесто дъно. Ако дъното е песъчливо, може да се хванат дребни риби, но едрата платика там не се задържа и бихте могли да я хванете само случайно, когато търси храна или се връща в своята яма. При изобилие от храна платиките рядко изоставят своята обител.

Ако въпреки това те са решили да потърсят храна, то плуват по дълбоките падини в дълга върволица, оглавявана от водача на пасажа. Платиката обитава границите между тихото и силното течение на реките и ямите. Понякога успешен риболов може да има и на подводни издигания близо до ями с дълбочина не no-малка от 3-4 метра. Така че, по реката платиките не са навсякъде и трябва да се търсят.

Ако дъното е равно, без хълмове и ями, шансовете за успех са много по-малки. За наличие на платика може да се съди по нейната своеобразна игра на повърхността на водата. Изплувайки, тя си показва главата, след това гръбния плавник и със завъртане се гмурка. Рибарите казват: Платиката играе!

Най-благоприятното време за лов на платика настъпва, когато водното равнище е средно или даже ниско. До началото на юли при платиките продължава размножителният период. През това време се лови на дънни въдици. Като стръв най-вече се използват червеи и тесто. За всеки случай може да се вземе и грахова каша, на която в някои дни кълве по-добре.
Необходимо е да се обърне внимание на лунните фази. При пълнолуние и новолуние платиката или въобще не се храни, или напуска обитаваните дълбоки места, попадайки през нощта на относителни плитчини. Твърди се, че когато водата цъфти, платиката не се храни. Рибата престава да кълве най-много за няколко дни, но не повече от седмица. Платиката кълве повече във ветровито време, отколкото в тихо. Нерядко мрачното време благоприятства кълването. Понякога при буря се случва рибата да кълве страхотно.

На практика платика може да се лови до замръзването на водоемите. След първите застудявания едрата платика се подготвя за зимуване в ямите, но дребните рибки не губят интерес към храната и продължават да нападат стръвта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани