Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военната академия откриха кабинет на името на капитан Димитър Списаревски

[post-views]
Във Военната академия откриха кабинет на името на капитан Димитър Списаревски

Методически кабинет на катедра „ВВС и ПВО“ във Военна академия „Г.С.Раковски“ бе открит днес. Това стана точно в деня, когато преди 79 години капитан Димитър Списаревски жертва живота си, за да не падат бомби над столицата. С решение на Академичния съвет кабинетът получи името на летеца-герой. Неговият барелеф е поставен на стената до вратата. Лентата прерязаха началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, председателят на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов и началникът на катедрата полковник доц. д-р Росен Димитров. Тук е мястото да се споделят опит, проблеми и резултати при обучението, каза началникът на академията. Той подчерта приноса за обновяването на кабинета на фондация „Български ВВС“, състава на катедрата и други дарители със средства и труд. И призова да  не се забравят името и героизма на капитан Списаревски. В церемонията се включиха още офицери от ръководството на академията, председателят на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Пламен Богданов, преподаватели и слушатели, ветерани от ВВС и ПВО.

Във Военната академия откриха кабинет на името на капитан Димитър Списаревски

Първи в кабинета имаше честта да влезе полковник от запаса професор Павел Пенев, дългогодишен началник на катедрата. За живота и героизма на капитан Списаревски, повишен посмъртно в звание „полковник“, говориха обучаемите капитан Георги Велев от авиобазата в Долна Митрополия и капитан Красимир Цолов от авиобазата в Безмер. Интересни мисли споделиха полковник от запаса професор Димитър Недялков, полковник от запаса професор Павел Пенев и Румяна Белухова, дъщеря на авиационния генерал Лазар Белухов.

Идеята кабинетът да получи името на Димитър Списаревски се родила, когато началник на катедрата е бил полковник доц. Румен Ячев. От тогава е барелефът, който сега е на стената до вратата, спомня си полковник доц. д-р Росен Димитров. Донесен е от неизвестна дама, която го наследила от дядо си и държала да го дари, именно на катедрата. Било 2014 г. В продължение на повече от една година, благодарение на усилията на състава на катедрата, кабинетът е факт. Така Военната академия има още една придобивка в интерес на учебния процес.

Източник: otbrana.com/

Най-ново

Единична публикация

Избрани