Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западните съюзници изпращат военно оборудване на Украйна благодарение на усилията на Полша, каза полският премиер

[post-views]
Западните съюзници изпращат военно оборудване на Украйна благодарение на усилията на Полша, каза полският премиер

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша се стреми от месеци да гарантира, че западните ѝ съюзници ще доставят съвременно и тежко противовъздушно и противоракетно военно оборудване на Украйна, предаде за БТА полската новинарска агенция ПАП.

Западните съюзници изпращат военно оборудване на Украйна благодарение на усилията на Полша, каза полският премиер
Полският премиер Матеуш Моравецки (вдясно) и министърът на отбраната Мариуш Блашчак във военновъздушната база „Окече“ във Варшава. Снимка: ПАП

„След месеци на натиск, дипломатически усилия, след стотици разговори, нашите западни съюзници, Франция, Германия и други страни най-накрая са готови да доставят на Украйна тежко въоръжение, съвременно военно оборудване, за каквото украинците казват, че им е най-необходимо“, каза Моравецки на пресконференция, която даде съвместно с министъра на отбраната Мариуш Блашчак в Първа база на транспортната авиация „Окече“ във Варшава.

Полският премиер каза, че сигурността на Полша също е заложена на карта на фона на войната в Украйна, и че всички усилия на правителството са насочени за гарантиране на мирното развитие на страната.

Попитан дали Полша ще се възползва от средствата, които САЩ ще предоставят за компенсация на военното оборудване, предоставено от страните от НАТО на Украйна, Моравецки каза: „Да, част от средствата от европейските и американските фондове отиват в Полша. Обсъждаме също как да придобием военно оборудване за замяна на онова, което изпращаме на Украйна“.

Блашчак каза, че решението на САЩ да предоставят на Украйна противоракетни системи „Пейтриът“ е било взето по инициатива на Полша.

„Благодарение на нас Украйна ще получи системи „Пейтриът“ както от САЩ, така и от Германия“, каза полският министър на отбраната.

Целта на полското правителство е Полша да граничи на югоизток с независима Украйна, а не с Русия, допълни Блашчак.

Моравецки добави, че се водят преговори с Германия за предоставяне на системи „Пейтриът“ и на Полша.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани