Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Естония: Русия да намали броя на дипломатите си в страната

[post-views]
Естония подкрепя разширяването на НАТО и ЕС и пълноправното членство на България в Шенген, заяви външният министър на страната Маргус Цахкна

Министерството на външните работи на Естония съобщи, че е уведомило посланика на Русия относно необходимостта до 1 февруари да съкрати броя на руските дипломати в страната до осем души.

„Днес Естония уведоми посланика на РФ за решението, според което до 1 февруари 2023 г. Русия трябва да намали броя на своите служители. Целта на решението е постигане на реципрочност в броя на служителите на посолствата, което означава, че броят на длъжностите в руските и естонските дипломатически представителства в столиците трябва да бъде еднакъв”, се казва в изявлението на естонското МВнР.

В тази връзка от ведомството отбелязват, че броят на руските дипломати трябва да бъде съкратен до 8 човека, а на административно-техническите служители – до 15 души.

Според естонския външен министър Урмас Рейнсалу, в светлината на конфликта в Украйна руското посолство „не се занимава с развитието на естонско-руските отношения“, така че „няма причина“ посолството да работи в сегашния си състав.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани