Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Песков: Русия следи ситуацията с предполагаемите доставки на касетъчни боеприпаси на Киев от Турция

[post-views]
Кремъл: Русия ще анализира всяко действие на Полша за приемане на американско ядрено оръжие на нейна територия

Трудно е да се говори за достоверността на информацията за предполагаемите доставки на касетъчни боеприпаси от Турция за Украйна, но Москва следи внимателно ситуацията, каза днес пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Тук, разбира се, е трудно да се говори за достоверността на тези информации. Знаете, че има повече фалшиви новини, отколкото достоверни и верни информации. Затова, разбира се, ние внимателно следим всичко това“, каза Песков в отговор на искане за коментар на информация, в която се твърди, че Анкара е започнала  доставки на касетъчни боеприпаси за Украйна в края на миналата година.

В тази връзка той припомни, че Русия е добре запозната с доставките на дроновете Байрактар (Bayraktar) и боеприпаси за тези летателни апарати в Украйна от Турция. В същото време Песков отбеляза, че Турция има задължения като член на НАТО и собствени двустранни отношения с други страни.

„Същевременно обаче нас с Турция все още ни обединяват  много партньорски отношения, които се основават на взаимна изгода, на взаимно разбиране, взаимно уважение и взаимна готовност за обсъждане на най-трудните проблеми“, подчерта прессекретарят на руския президента Владимир Путин.

Списание „Форин полиси“, позовавайки се на американски и европейски представители, писа, че Турция е започнала доставки на разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от времето на Студената война в Украйна от ноември 2022 г. Според тези данни става дума за т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), които са произвеждани в Турция по време на Студената война по споразумение със САЩ. Те са предназначени, наред с други неща, за унищожаване на бронирани превозни средства.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани