Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

[post-views]

Европейският парламент свали имунитета на депутатите Марк Тарабела и Андреа Коцолино, и двамата свързани със скандала, станал известен като „Катаргейт“. Решението е по искане на белгийските власти, които водят разследването по случая.

Евродепутатите приеха решението на правната комисия, която преди дни единодушно подкрепи искането на белгийските следователи, които работят по делото „Катаргейт“, разтърсило Европейския парламент в края на миналата година.

Още в началото на януари Еврокамарата обяви, че започва спешна процедура за снемане имунитета на двама от членовете си в рамките за разследване на корупционната схема, свързана с лобиране в полза на Катар. И двамата санкционирани депутати – Марк Тарабела и Андреа Коцолино, доскоро членуваха в Прогресивния алианс на социлистите и демократите, но след като бяха изключени от редиците му, станаха независими.

Припомняме, че скандалът се разрази в началото на декември, когато беше арестувана заместник-председателят на Европарламента Ева Каили, която все още е зад решетките. По-късно бяха задържани партньорът ѝ Франческо Джорджи, сътрудник на Коцолино, и бившият евродепутат Антонио Панциери. Всички те уличени като участници в престъпна група, осъществявала пране на пари и корупция в кулоарите на европейските институции, а казусът доведе до разрив в отношенията между ЕС и Катар.

Най-ново

Избрани