Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова версия на обвинението срещу бившия президент на Косово Хашим Тачи и тримата му сътрудници

[post-views]
Нова версия на обвинението срещу бившия президент на Косово Хашим Тачи и тримата му сътрудници

Прокуратурата на Специализирания съд в Хага публикува нова версия на обвинението срещу някогашния политически лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) и бивш президент на Косово Хашим Тачи, както и на още трима негови сътрудници за престъпленията на АОК, предаде Танюг. В новата версия са посочени имената на 102 жертви, както и имената на над 100 лица, които са били убити или чиито тела никога не са били намерени, а престъпленията, които се посочват в документа датират от март 1998 г. до септември 1999 г.

Документът беше разсекретен на 27 февруари и публикуван на сайта на съда вчера.

Жертвите са от сръбска и албанска националност, а четиримата лидери на АОК носят индивидуална отговорност, тъй като, както посочва прокуратурата, са обвинени в престъпления, извършени срещу стотина лица.

Жертвите са убити на няколко места в Северно Косово, както и на две места в Северна Албания.

Бившите командири на АОК Хашим Тачи, Реджеп Селими, Кадри Весели и Якуп Красничи бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Съдебният процес ще започне на 3 април, а прокуратурата е осигурила над 300 свидетели по делото.

Четиримата са обвинени във военни престъпления, престъпления срещу човечеството, по-конкретно преследване, незаконно задържане, мъчения, убийства, жестоко отношение  от март 1998 г. до септември 1999 г.

В правителството на Косово от 1999 г. Хашим Тачи бе министър-председател, Кадри Весели – министър на разузнаването, Реджеп Селими – министър на вътрешните работи, а Якуп Красничи – говорител на правителството.

И четиримата обвинени заявиха, че са невинни при явяването си пред съда при предварителната процедура. Те бяха арестувани в началото на ноември 2020 г. и оттогава се намират в арест в Хага. Преди това Тачи подаде оставка от президентския пост и се предаде доброволно на съда.

Специализираният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на Армията за освобождение на Косово са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани