Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Запомнящи се кадри от ледения континент

[post-views]
Запомнящи се кадри от ледения континент

Уникалните снимки ни предостави капитан ІІ ранг Николай Данаилов

Автентичен антарктически фоторепортаж ни беше изпратен от командира на българския военен и научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – НИК 421, капитан ІІ ранг Николай Данаилов специално за читателите на вестник „Българска армия“. Снимките ни дават нагледна представа за дейността на екипажа на плавателния съд и на българските антарктици. Работи се много, организирано, с настроение – денем и нощем. Редакцията на вестник „Българска армия“ благодари на капитан ІІ ранг Данаилов и пожелава успех на експедицията!

Последните новини от базата ни на Ледения континент са свързани с разчистване на скрап, депониран през годините на плажа пред българската антарктическа база „Св. Кл. Охридски“ на о. Ливингстън, предаде БТА, цитирайки Драгомир Матеев, ръководител на логистичната и научната дейност на Центъра за полярни изследвания.

Според правилника за вътрешния ред в полярната станция събирането на отпадъци се извършва разделно. Органичните и битовите вече се изгарят в инсинератор, доставен в базата преди дни от НИК 421,  който е част от 31-вата антарктическа експедиция. Металните и стъклените отпадъци се депонират и се извозват извън Антарктическия регион за обработка.

През последните години поради липса на собствен транспорт за обратно извозване по време на родните полярни експедиции до Антарктика са се натрупали голямо количество метални отпадъци.

Българските антарктици и част от военния екипаж работят в екип, пресовайки металните отпадъци, за да ги подготвят за извозване с НИК 421. За целта се използва машина за хидравлично пресоване на метал, която също беше доставена от кораба при пристигането му на острова. Командирът на НИК 421 капитан II ранг Николай Данаилов обясни, че след приключването на товарно-разтоварните дейности по материалната част за базата е започнал следващият етап от работата на терен – пресоването и извозването на металните отпадъци.

„Извършвайки тази екологична операция, ние спомагаме за запазването на уникалната природа на Антарктика. С примера, който показваме, задаваме посока, която да бъде следвана в следващите години“, отбеляза капитан Данаилов.

Завърши процесът по изграждането на фундаментите от бетон на новостроящия се лабораторен блок на българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън. За четири дни строителният екип на родните полярници и екипажът на научноизследователския кораб успяха да положат 17 фундаментни стъпки.

Бъдещата едноетажна сграда ще се издига върху общо 32 фундаментни стъпки от бетон. От тях общо 15 бяха изградени по време на 30-ата антарктическа кампания. Новостроящото се съоръжение ще разполага с три броя лаборатории, дневна част с място за презентации, библиотека, сектор за почивка, работна зона, четири спални с по две легла, две бани, както и необходимите складови и технически помещения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани