Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Артилеристите в Ямбол отбелязаха подобаващо празника

[post-views]
Артилеристите в Ямбол отбелязаха подобаващо празника

За поредна година 20 самоходен артилерийски дивизион отбеляза 11 март  – Ден на ракетни войски и артилерията  – дата, свързана с началото на щурма за превземането на Одринската крепост по време на Балканската война 1913г. Програмата за празника беше натоварена, но  разнообразна, съобщават от формированието.

На 9 март на Учебен център “Победа“ беше организирано ежегодното състезание по стрелба с ОП “Макаров”. Интересът към това вече традиционно мероприятие беше огромен като посетителите бяха около 100, а за участие в оспорваната надпревара се записаха 15 отбора от общински и държавни структури на гр. Ямбол, военни формирования и представители на бизнеса на регионално и национално равнище.

Артилеристите в Ямбол отбелязаха подобаващо празника

В встъпителното си слово командирът на  20 самоходен артилерийски дивизион припомни на всички „….подвига на българските артилеристи отпреди 110 години, които с куража, волята и действията си пренаписаха настоящето и бъдещето не само на българската артилерия, но и на  тази на водещите европейски страни. Те бяха учителите, а всички се учеха от тях….“

Самото състезание премина интересно, с множество обрати, като в края на състезанието триумфираха домакините от 20 самоходен артилерийски дивизион:

Отборно

– 1-во място – в.ф. 54100

– 2-ро място – МВР Ямбол

– 3-то място в.ф. 26030

Оспорвана беше и индивидуалната надпревара, като за поредна година отлично се представи г-н Сашо Димов, който постигна внушителните 49 точки от 50 възможни.

Индивидуално

– 1-во място – г-н Сашо Димов

– 2-ро място – г-н Иван Калчев

 – 3-то място – ст. серж. Йордан Радев

Не беше пропуснат и отминалият празник 8-ми март – Международен ден на жената. Командира на 20 самоходен артилерийски дивизион награди с грамота участничката с най – добър резултат – р-к Таня Баракова от в.ф. 54100 и отправи своите пожелания към всички участнички.

След награждаването и с много емоции завърши първия ден от честването на празника.

 Но на следващият ден празникът продължи. На 10.03.2023г. във войскови район Кабиле се проведе тържествено строяване.

Точно в 10.00 тържествения строй на артилеристите от всички формирования на 2 механизирана бригада, беше приет от командира на бригадата бригаден генерал Станимир Христов.   В приветственото си слово той разказа за славния подвиг на българските артилеристи и изказа своята благодарност към личния състав за положените усилия при изпълнение на служебните задължения.

След това бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от бригадата, като наградите бяха връчени от бригаден генерал Станимир Христов. В края на тържествената церемония беше отслужен молебен за здраве от негово високоблагоговейнство отец Стоян.

Празникът продължи в брифинг – залата на 20 самоходен артилерийски дивизион, където се проведе методическо съвещание с всички офицери артилеристи. Заместник – командирът на 20 самоходен артилерийски дивизион майор Петър Атанасов запозна присъстващите с историческото развитие на артилерията, а старши лейтенант Димитър Гривов изнесе доклад за отражението на битката при Одрин в българското военно дело и изкуство. Изнесените исторически факти предизвикаха сред участниците оживена дискусия и за настоящето и бъдещето на българската артилерия.

Празникът завърши с волейболен турнир между трите формирования от район Кабиле, а за призовото 1 място се пребори отбора на 20 самоходен артилерийски дивизион.

Най-ново

Единична публикация

Избрани