Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ия „Световен театър в София“

[post-views]
От 4 до 24 юни ще продължи 17-ия „Световен театър в София“

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ото издание на „Световен театър в София“, съобщават организаторите.

Предвидени са гостувания на спектаклите „Да яздиш облак” на Раби Мруе – на 4 юни в „Топлоцентрала“,  „Любов” на Пипо Делбоно – на 8 юни в Сатиричния театър, и „Животът е сън” на Деклан Донелан и Ник Ормерод – на 15 юни в Народния театър „Иван Вазов”.

„Животът е сън” и „Любов” са най-новите сценични творби на Деклан Донелан (Великобритания) и Пипо Делбоно (Италия), а продукциите ще гостуват в София веднага след участия на международни театрални фестивали и форуми.

„Българската публика вече познава и тримата режисьори, техните гостувания са оставили значими следи в театралния живот. Първата ѝ среща с вълнуващия документален театър на Раби Мруе е през 2010 г. със спектакъла „В търсене на изчезналия служител”. Оттогава насам световната кариера на базирания в Берлин ливански режисьор стремглаво се развива, той представя свои работи в сферата на театъра и визуалните изкуства на водещи сцени и музеи по света като Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк, Център Помпиду в Париж, Тейт Модерн в Лондон, бил е асоцииран режисьор на престижния германски театър „Мюнхнер камершпиле“, разказват организаторите.

В основата на „Да яздиш облак“ е историята на собствения му брат Ясер Мруе, който излиза на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан.

След първата среща на българската публика с Пипо Делбоно през 2015 г., с „Орхидеи“, „Световен театър в София“ отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда „Нови театрални реалности“. Неговият спектакъл „Любов“ вече жъне успехи по международните сцени.

„Любов“ е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др). Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване“, разказват от „Световен театър в София“„

Най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод „Животът е сън” е реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на Световен театър в София, „Живоът е сън” ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали, този в Единбург. Българската публика познава вече техни постановки, постигнали широко признание заради своите проникновени съвременни интерпретации на класическата драматургия и високо актьорско майсторство. Първото им гостуване в София е през 1987 г. с „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, а след това през 1994 г. – с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ показаха френската постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж.

Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17-и век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани