Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В лицето на севернокорейската заплаха Япония и Южна Корея ще свържат радарните си системи

[post-views]
Южна Корея и Япония проведоха първите преговори на високо ниво относно отбраната от 6 години насам

Япония и Южна Корея се готвят да свържат радарите си посредством американската система. Това ще им позволи да обменят в реално време информация за активността на севрнокорейските балистични ракети, коментират запознати и уточняват, че споразумението се очаква в началото на юни.

Министрите на отбраната на Япония, Южна Корея и САЩ подготвят споразумение за свързване на радарните си системи, посочва агенция Ройтерс, цитирайки свой източник, пожелал анонимност предвид факта, че разговорите все още не са обществено достояние. Очаква се договорката да бъде финализирана в рамките на предстоящия Азиатски отбранителен форум в Сингапур в началото на следващия месец.

Говорител на японското правителство заяви, че все още няма окончателно решение във връзка с планираното споразумение. От канцеларията на южнокорейския президент коментираха, че Сеул, заедно с Токио и Вашингтон, сформират група за обмен на информация, свързана с ракетите на Пхенян и уточниха, че радарната система е в процес на разработка. По-рано и от военното ведомство на страната потвърдиха, че се водят преговори, но на този етап нищо не е финализирано.

Припомняме, че радарните системи на Япония и Южна Корея вече са свързани с американската, но не и помежду си. От началото на годината обаче Северна Корея изстрелва балистични ракети с невиждани темпове. Това наложи допълнително сближаване между трите страни, особено в отбранителната сфера, като още през ноември те се споразумяха да ускорят обмена си на данни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани