Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тестове на летящ автомобил в аеродинамичен тунел завършиха успешно в Бразилия

[post-views]
Тестове на летящ автомобил в аеродинамичен тунел завършиха успешно в Бразилия

Мечтата за летящ автомобил се приближава с една стъпка до реалността след успешни изпитания на прототип в аеродинамичен тунел в Бразилия, предаде Ройтерс.

Футуристичното превозно средство е разработвано от бразилската стартъп компания „Ийв холдинг“ (Eve Holding), която е производител на електрически самолети.

„Ийв“, контролирана от производителя на самолети „Ембраер“, обяви, че очаква да започне търговска експлоатация на своя напълно електрически модел през 2026 г.

Концепцията, наречена „Електрически самолет за вертикално излитане и кацане (eVTOL), придоби популярност и като „летящото такси“.

Приключилите тестове в аеродинамичен тунел се считат за ключови за сертифициране от регулаторните органи, както и за бъдещото производство и продажби на купувачи по целия свят.

„Информацията, която получихме по време на тази фаза ни помогна да доусъвършенстваме техническите решения на концепцията, преди да се ангажираме с производствения процес“, каза Луис Валентини, технологичен директор на фирмата.

Компанията очаква да приключи избора на основните доставчици на оборудване през първата половина на тази година и да започне изграждането на първия си пълномащабен прототип през втората половина. Допълнителни тестове са планирани за 2024 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани