Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Чествахме 138 години от Съединението

[post-views]
Чествахме 138 години от Съединението

Кулминацията на честванията беше тържествената вечерна проверка в Пловдив.

По случай 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празник на града, в Пловдив бяха проведени редица мероприятия, в които участваха военни формирования от Българската армия. Благодарствен молебен в катедралния храм „Успение Богородично” отслужи Пловдивският митрополит Николай. С участието на Военния духов оркестър и формирование от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бяха поднесени венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич. Почетният строй прие началника на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

По-късно на паметната плоча на майор Райчо Николов, известен в Пловдив като капитан Райчо, министърът на културата Кръстю Кръстев, областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на града Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, генерал-майор Матеев, представители на политическия елит в Пловдив и областта и признателни граждани поднесоха цветя в знак на признателност към делото на радетеля на българското Съединение.

Всяка година по повод на празника се провежда и Международният мемориален маратон „Съединение“. За 47-и път тази година над 200 човека, от които и 8 военнослужещи от Специалните сили, премериха своята издръжливост на 22-км трасе от гр. Съединение до Пловдив. В категорията „Служители на МО и МВР“ на първо място бе полковник Тодор Даков – командир на 3-та група Специални сили. Маратонът се провежда като символ на всенародния бунт от 1885 г. за обединението на България, който тръгва от някогашното Голямо Конаре, днес град Съединение, към Пловдив. Кулминацията на честванията беше тържествената вечерна проверка пред паметника на Съединението, където командващият зарята генерал-майор Явор Матеев посрещна президента на Република България Румен Радев, който поздрави представителните блокове на формированията от гарнизон Пловдив. В началото на мероприятието генерал-майор Матеев призова всички присъстващи с едноминутно мълчание и свеждане на глави да почетат жертвите и да покажат съпричастността си към пострадалите при наводненията в югоизточна България. В знак на признателност на Паметника на Съединението бяха поднесени венци и цветя под звуците на  „Покойници“, изпълнени от Представителния духов оркестър на ВВС.  

 На десния фланг на „Родолюбие“

Цончо ДРАГАНСКИ

Председател на комитет „Родолюбие” в Пловдив  е майор Веселин Петков от СКСО. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2006 г. със специалност „Войсково разузнаване” и през 2021 г. ВА „Георги С. Раковски” като първенец на специалността „Разузнаване, специални операции и електронна война”. Притежава първи клас като парашутист. Участвал е на две мисии в Кандахар (Афганистан) през 2012 и 2014 г., в които е бил командир на група за охрана на нашите съветници във формирования на Афганистанската армия. А през 2016 г. бе началник на група, която на мисия в чужбина изпълни задачи, типични за Специалните сили.

– Господин майор, съжалявате ли, че този път комитет „Родолюбие“ не участва във възстановката на събитията в Пловдив при Съединението на 6 септември 1885 г.?

– Възстановката бе отменена заради тежкото положение в Южното Черноморие и дадените жертви при наводненията. Отменени бяха и други прояви. Но ние от комитет „Родолюбие“ бяхме готови. Стотина души щяхме да участваме с различни униформи и с народни носии. Разпределени бяха ролите на Чардафон Велики, на Недялка Шилева, на генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич… Даже на Военния клуб в града бяхме вече закачили знамето на Източна Румелия и табелата на конака. Осигурихме файтони, коне… Разполагахме и с около 500 халосни патрона.  

– Колко пъти сте правили такава възстановка?

– От 2006 г. досега не сме пропускали нито един път да направим възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

– Идват ли нови хора в комитет „Родолюбие“?

– След преминаване на пандемията от COVID имаме нови кандидат-членове, предимно млади хора, които имат желание да се присъединят към каузата. Сред тях са и няколко ученици.

– Скъпо ли е поддържането на униформите и оръжията?

– Искат се поддържане, подмяна на някои износени униформи. Но не е само униформата. Става въпрос за клин, куртка, колан с паласки, фуражка, ботуши… Пълното окомплектоване е скъпо. А оръжията, характерни за онзи период, струват доста, но са напълно изправни, проверени са и имат необходимите документи.

– Участвахте ли в други възстановки през тази година?

– Участвахме във възстановки на Рожен и Жеравна. На Рожен в четири последователни дни разиграхме различни епизоди от нашата история, особено впечатляващи бяха „боевете“ на Родопската Шипка. Бяхме и в Жеравна на международния фестивал на фолклорната носия.

– Кое събитие ви предстои?

– Ще направим възстановка на 22 септември в Пловдив по посрещането на цар Фердинанд пред Военния клуб в града по повод на обявяването на Независимостта на България през 1908 г.

– Не пречат ли проявите на комитет „Родолюбие” на служебните ви задължения?

  • Проявите на комитет „Родолюбие” ми доставят истинско удоволствие. Те въздействат на младите хора и ги възпитават в патриотизъм. В комитета членуват и ученици, у тях пламва искрата на родолюбие и те споделят впечатленията си със своите приятели. А и когато има много хора с оръжия, трябва да се въведе ред и затова е необходимо участието на кадрови военнослужещ.

  В Съединение се върнаха към съдбовните събития

На 5 септември в гр. Съединение тържествено бе отбелязана 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите, осъществили Съединението. На честването присъстваха Атанас Балкански – кмет на община Съединение, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Димитър Добрев – заместник-областен управител на област Пловдив, Знеполският епископ Арсений, представители на държавната и местната власт, на обществени организации и учреждения, общественици и признателни граждани и гости на гр. Съединение. В храм „Св. Атанасий” представители на Българската православна църква отслужиха панихида в памет на голямоконарци, взели участие в съдбовните събития от Съединението на България, след което се проведе литийно шествие до центъра на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. Беше проведена тържествена проверка (заря) с участието на представителни роти от 1-ви и 3-ти механизиран батальон и Военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада с командващ майор Тихомир Нарлиев – заместник-командир на 3-ти механизиран батальон. Кметът на община Съединение Атанас Балкански произнесе слово, в което подчерта значимата роля на святото дело на Съединението за съдбата на България и целия български народ.  

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани