Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисията ни в Мали влезе в историята

[post-views]
Мисията ни в Мали влезе в историята
Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов и началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски връчиха знамето светиня на военния ни музей

Националният трибагреник от последната българска военна мисия в Мали беше връчен на директора на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. д-р Соня Пенкова. Именно тук е мястото на това знаме, защото тук са и останалите знамена от мисии, в които е участвала Българската армия, каза командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов, който присъства на тържественото събитие. Заедно с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски той връчи светинята на нашия Военен музей и двамата получиха грамоти за дарители на НВИМ.

Тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали (EUTM MALI) е част от всеобхватната стратегия на ЕС за Сахел (природна област в Африка), която включва сътрудничество за развитие, хуманитарна помощ, дипломатически действия и конкретни мерки за подобряване на средата за сигурност. Тя стартира на 18 февруари 2013 г. с първоначален мандат от 15 месеца, като се удължава няколко пъти с по две години.

Целта на мисията е да се подобрят системата за военно образование и качеството на военното ръководство, да се усъвършенстват системата за командване и управление, както и логистиката на въоръжените сили, да се постигне способност за предоставяне на ефективни военни формирования за поддържане на устойчив цикъл на оперативна подготовка, да се повишат оперативната съвместимост и способността за взаимодействие на въоръжените сили на Мали с въоръжените сили на съседните страни в региона.
„В 140-годишната история на музеите от нашето семейство сме съхранили почти милион експонати, които са част от големия
разказ за нашата военна история.

Амбицията ни е да показваме както разказът за историческите събития, отстоящи на много време от нас, така и днешния ден на Българската армия“, каза в словото си доц. д-р Пенкова.

На тържест-вото присъстваха военни лекари, които също са били на мисия в Мали

С Решение 2013 г. Министерският съвет разрешава участието с медицински екип (Роля 1) от 4 военнослужещи от Въоръжените сили на България в медицинския щаб на операцията, разположен в Бамако. Съставът е 1 офицер и 3 сержанти с продължителност на една ротация до четири месеца. Първият медицински екип е командирован със Заповед на министъра на отбраната от 26.02.2013 г. За 10 години в мисията са взели участие трийсет и три екипа – медици, и общо са участвали 127 военнослужещи: медици – 41 офицери, 86 – сержанти, и 4 щабни офицери в областта на логистиката в щаба на операцията за кратък период.

„Участвал съм в първото развръщане на мисията в Мали точно преди десет години. Тогава бях част от планиращия екип. Спомням си трудностите, пред които бяхме изправени. Щастлив съм, че мисията беше успешна“, посочи командирът на СКС.
Първи началник на медицинския екип и национален командир е бил подполковник доктор Петър Спасов от ВМА – София. Последният трийсет и трети екип е ръководен от капитан доктор Елисавета Грънчарова отново от ВМА–София.
На медицинските екипи многократно са връчвани отличия от командващите силите на мисията, изразяващи задоволството от усилията им за овладяване на различни спешни ситуации и за поддържането на високи стандарти на добрата медицинска практика.
„Мисията първоначално беше предвидена за шест месеца, но постепенно се удължи и стигна до десет години. Един голям процент от младшите ни офицери преминаха през тази мисия. В биографията на един офицер трябва да има поне една такава мисия. Историята на ВМА в мисиите е още от 1905 г.“, подчерта в словото си началникът на ВМА.

Капитан доктор Елисавета Грънчарова
Фото Николета Райдовска

През 2016 г. Министерският съвет разрешава участието на до 5 военнослужещи от Въоръжените сили на България в EUTM MALI. На Петата глобална конференция за генериране на сили за военните операции и мисии на Европейския съюз България заявява допълнително участие с един военнослужещ в състава на екипа от съветници в щаба на мисията в Бамако. От 2016 г. до 2018 г. България участва в операцията с медицински екип и щабен офицер в областта на логистиката, който е и национален командир на контингента в Мали.

Българските военнослужещи в областта на логистиката са изпълнявали своите задължения в щаба на мисията в Бамако, свързани с процеса на подпомагане и съветване на Генералния щаб на Въоръжените сили на Мали за планиране изграждане и провеждане на реформи по всички въпроси на логистиката, включително в областта на разработване на проекти на стратегическо и оперативно ниво.
С Решение от 21.09.2023 г. на Министерския съвет се прекрати участието на военнослужещи от Въоръжените сили на България в мисията, като последният контингент с командир капитан доктор Елисавета Грънчарова беше изтеглен от района на Бамако на 13.10.2023 г.

„Аз имах привилегията да бъда последният национален командир. За мен и моя екип това беше едно предизвикателство, с което за пореден път доказахме, че България и българските военни медици се представят отлично. Когато донесох знамето, генерал-майор Валери Цолов ме увери, че ще намери най-подходящото място за него. Именно в НВИМ е мястото на тази светиня“, каза д-р Грънчарова, която подари на музея емблемата си от мисията. НВИМ получи също много снимки от мисията в Мали, които също ще станат част от милионния фонд на институцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани