Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България чества 146-ата годишнина от Освобождението

[post-views]
Проект на закон за запасното войнство е внесен в парламента

С издигане на Националното знаме на България пред паметника на Незнайния воин и поклон в знак на преклонение към загиналите за националното освобождение и обединение, започнаха честванията на Трети март в София. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част със знамената-светини и Гвардейският представителен духов оркестър.
В присъствието на министър-председателя Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и кмета на София Васил Терзиев българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

В ритуала на площад „Народно събрание“ участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка (заря) беше бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.

На площад „Освобождение“ в Челопеч представителни роти от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха в тържествена проверка-заря. Почетният строй бе приет от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, а командващ зарята бе подполковник Богдан Бобев – началник на щаба на 86-та група „Специални сили“.

В редица градове в страната бяха проведени военни ритуали по случай Националния празник на България-3 март. В София честванията започнаха пред паметника на Незнайния воин

Военният духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов се включи на Пампорово в националните тържества по повод 3 март. За седма поредна година сдружение „Голямото ски спускане със знамена и носии – 3 март“ организираха хиляди хора.
Формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски участваха в празника. Тържествата започнаха на площад „20 юли” в Kарлово с церемония по издигане на националния флаг, в която взеха участие военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион на бригадата.

Военноморските сили участваха в различни мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони. Тържествените чествания, започнаха на 2 март 2024 г. в село Гроздьово, община Долни Чифлик където се проведоха церемонии по издигане на националното знаме и военен ритуал за полагане на венци и цветя.

Пред общината в Провадия се проведе тържествена проверка – заря .Във Варна на площад „Св.Св. Кирил и Методий“ представителни блокове от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, военни формирования от гарнизона и Представителният духов оркестър на ВМС участваха в церемония по издигане на националното знаме, организирана съвместно с община Варна.

В Добрич пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“ се проведе церемония по издигане на знамената на България, на Европейския съюз и на Добрич и военен ритуал.

В Дългопол се проведе тържествена проверка – заря пред Паметника на загиналите войни. Празникът бе отбелязан и в градовете Бургас, Созопол, Черноморец и Царево с ритуали. В Казанлък след приемане на строя, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов поздрави военнослужещите по случай празника.
Националният празник беше почетен с редица мероприятия с участието на военните формирования от гарнизон Пловдив.

Най-ново

Единична публикация

Избрани