Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Спасителят“ – нескъсаната ни историческа нишка

[post-views]
„Спасителят“ – нескъсаната ни историческа нишка

Новият филм „Спасителят” разказва за полковник Цветан Мумджиев, спасил стотици български евреи от депортация. Той е участник в трите войни за национално освобождение и обединение, а в годините на Втората световна война заема основни командни длъжности в Трудови войски и Временната трудова повинност. През 1943-1944 г. Цветан Мумджиев е началник на Временна трудова повинност и под негово ръководство са всички еврейски трудови станове и биваци в България. Филмът се представя в навечерието на 10 март, годишнината от спасяването на българските евреи – повод за национална гордост и за световно признание на България.
Филмът разказва истината за мобилизирането на българските евреи, работата им в трудовите групи и дейността на полковник Мумджиев в подкрепа на ежедневието и живота им. Голямо внимание е отделено на факта, че в България, съюзник на нацистка Германия през Втората световна война, въпреки натиска са спасени всички близо 60 000 евреи, населяващи територията на страната.
Сценарият е на полковника от запаса професор Димитър Недялков, а режисьор е Владимир Щерянов. Премиерата на филма се състоя през седмицата във Военната академия.

Полк. Мумджиев ли е българският Шиндлер? Всички помнят американския филм на режисьора Стивън Спилбърг за германския бизнесмен Оскар Шиндлер, спасил над хиляда полски евреи от Холокоста през Втората световна война.
И как така все още има неизвестни моменти и неразработени епизоди в тази част от историята ни. Наистина има много неразказани истории, защото в продължение на 80 г. преразказваме вече познати епизоди, а в българските архиви има много документи за неизвестни хора, направили също много за спасяването на българските евреи, казва сценаристът полк. Недялков. Това повторение само на познати факти допринася да не знаем имената на много от хората, също реално помогнали за спасяването на евреите в България и не само на тях, пояснява той.

Всъщност, мащабът на делото на полковник Мумджиев е много по-голям от направеното от Шиндлер. Защото Мумджиев е отговарял за 12 хиляди български евреи и техни събратя от Беломорието и от Македония.
Във филма са използвани само исторически факти, без игрални възстановки, което прави силна документалната му тъкан, обяснява режисьорът Владимир Щерянов. Но има интервюта с историци, с евреи, които днес живеят в Израел, чиито бащи са работели в трудовите лагери, за които е отговарял полк. Мумджиев.

Едно от богатствата на филма е огромният снимков материал, включително от личния архив на полк. Цветан Мумджиев, щедро предоставен от едноименния му внук, съхранил родовата памет. Има и много интересни архивни киноматериали, предоставени и от музея на Холокоста във Вашингтон.

Съдбата на полк. Мумджиев след 1944 г. не е лесна. Той е спасен от Народния съд от самите евреи във време, когато много други, допринесли също за спасяването на българските евреи, попадат в затвора. Даже в словото си пред съда по време на процеса обвинителят Ерих Барух защитава Мумджиев. В свои писма до Народния съд се застъпват за полк. Мумджиев и десетки беломорски евреи, които той защитава от депортация и смърт. И полк. Цветан Мумджиев е оправдан и освободен. Следва шестмесечен трудов лагер и съдбата му след това е да оцелява, макар и оправдан от Народния съд. Защото да си царски офицер си остава клеймо в годините на комунистическата власт. По-странното е, че и по-късно обществото не научава за достойното му дело. А полк. Мумджиев е личност, която с мащаба на делата си няма еквивалент в историята на Холокоста, казва сценаристът полк. Недялков. Макар да е позволено на сина му да достигне чин полковник от Българската народна армия и да е директор на спортен клуб „Ботев” – Пловдив.
Във филма е показана и темата за трудовата повинност, но спасение или държавен тормоз е била тя за евреите? В Трудовата повинност, създадена със закон, от 1920 до 1944 г. преминават 774 000 български граждани, от които 12 000 са евреи. И трудовите лагери са всъщност трудови станове, изнесени казармени райони, създадени по препоръка на Обществото на народите (ОН), пояснява полк. Недялков. В тях отношението към евреите е било еднакво, както към всички останали. А специална наредба давало право на евреите, като градско население, в интерес на добрата работа в първия месец да са на по-лек трудов режим. Трудовата повинност е била заимствана от България и приложена в САЩ и други западни държави.
Според авторите на филма, полк. Мумджиев е еднозначна личност, доказал се като патриот още във войните, живял честен живот, върнат в армията отново, от която след Ньойския договор е освободен, когато е трябвало да помогне на страната си. Бил е изключително човечен, много вярващ християнин, който, както цялата Българска православна църква, застава на страната на евреите в името на спасението им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани